SPORTSHOWROOM

Nike

J Force 1 x Jacquemus

Μια εξελιγμένη συνεργασία που μεταμόρφωσε το AF1.

Nike J Force 1 x Jacquemus
© Nike / Jacquemus

Μια νέα συνεργασία ξεκινά

Η Nike ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη γαλλική εταιρεία μόδας Jacquemus το 2022 με μια συλλογή καλοκαιρινών ενδυμάτων και δύο Air Humaras που καλύφθηκαν με αριστοκρατικές λεπτομέρειες, όπως ένα μικροσκοπικό χρυσό swoosh σε κάθε πλευρικό τοίχωμα και ένα ανασχεδιασμένο σύστημα κορδονιών εμπνευσμένο από το Nike Pocket Knife του 1998. Οι μάρκες σύντομα ακολούθησαν με ένα άλλο ζευγάρι σε έντονο ροζ χρώμα, σηματοδοτώντας ότι η αρχική συλλογή μπορεί να μην ήταν απλώς μια μοναδική. Εκείνη την εποχή, η Jacquemus δεν ήταν γνωστή για τις συνεργασίες της με άλλες μάρκες, αλλά ο ιδρυτής της, Simon Porte Jacquemus, είχε ήδη αναφερθεί από τη Vogue λέγοντας ότι η Nike θα ήταν η επιλογή του αν επρόκειτο να κάνει μια συνεργασία. Από αυτές τις αρχικές κυκλοφορίες, μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία είχε αρχίσει να ανθίζει.

© Nike / Jacquemus

Ένα πρώιμο teaser του JF1

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι θαυμαστές πήραν μια πρώτη γεύση από ένα νέο συνεργατικό αθλητικό παπούτσι των δύο εταιρειών. Δύο εικόνες εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, η πρώτη έδειχνε ένα κοντινό πλάνο ενός κλασικού μεταλλικού δαντελωτού dubrae AF1, αλλά με μια αξιοσημείωτη διαφορά - το JF1 ήταν χαραγμένο στην επιφάνειά του αντί για το συνηθισμένο κείμενο AF1. Η δεύτερη εικόνα έδειχνε ένα χέρι που κρατούσε την άκρη ενός ζευγαριού λευκών κορδονιών. Στις άκρες τους υπήρχαν δερμάτινες αγκύλες με αποτυπωμένα τα swooshes της Nike που έμοιαζαν κάπως με αυτά που είδαμε στα προηγούμενα σχέδια Jacquemus Humara. Έτσι, όσοι γνώριζαν την προηγούμενη συνεργασία θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι η Nike και η Jacquemus ετοίμαζαν από κοινού ένα νέο μοντέλο, και όσοι αναγνώριζαν τα δαντελωτά ντουβάρια θα ήξεραν επίσης ότι επρόκειτο πιθανότατα για ένα Air Force 1. Πέρα από αυτό, δεν αποκαλύφθηκε τίποτα άλλο.

© Nike / Jacquemus

Ένα εκλεπτυσμένο παπούτσι με το πνεύμα ενός Air Force 1

Τις ημέρες που ακολούθησαν αυτό το teaser, αρκετές ιστοσελίδες μόδας άρχισαν να κάνουν εικασίες για το νέο μοντέλο, εστιάζοντας σε όσα ήταν ορατά στο φόντο των φωτογραφιών που είχαν δει, όπως το λευκό δερμάτινο πάνω μέρος και η δικτυωτή γλώσσα, το εμπορικό σήμα JF1 και τα δερμάτινα αγκάθια που παρέπεμπαν στα προηγούμενα Humaras. Στη συνέχεια, τα πράγματα ησύχασαν, καθώς καμία από τις δύο μάρκες δεν δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία. Μόνο λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Μαΐου, η Nike ανέβασε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Instagram για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου πίσω στο επερχόμενο sneaker της. Αποτελούνταν από ένα μοναδικό βίντεο που έκανε κύκλους γύρω από μια σειρά γυναικών με μαύρα κοστούμια που στέκονταν στη μέση μιας ερήμου με λευκή άμμο. Όλες τους κοιτούσαν προς μία κατεύθυνση, εκτός από το μοντέλο στο τέλος, το οποίο κοιτούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο παρασκήνιο ακουγόταν ένας δυνατός άνεμος και στο τέλος του βίντεο, το διπλό branding της Nike πάνω από το όνομα Jacquemus εμφανίστηκε με λευκό χρώμα στο κέντρο της εικόνας. Φυσικά, τα μοντέλα φορούσαν όλα το νέο JF1, αλλά ήταν αδύνατο να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες σε αυτή την απόσταση. Το σχόλιο έγραφε απλώς: "Ένα εκλεπτυσμένο παπούτσι με το πνεύμα ενός AF1. Το @Nike & @Jacquemus J Force 1. Coming Soon." Αυτό το μήνυμα επανέλαβε ότι το sneaker θα είναι ένα Air Force 1, ενώ παράλληλα υπαινίχθηκε ότι θα έχει εξελιγμένο σχεδιασμό, κάτι για το οποίο τα ρούχα της Jacquemus ήταν ήδη διάσημα.

© Nike / Jacquemus

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά

Μόλις δύο ημέρες μετά το teaser της Nike, η Jacquemus δημοσίευσε σχετικά με το νέο παπούτσι στη σελίδα της στο Instagram. Αυτή τη φορά, οι οπαδοί είχαν μια πολύ βαθύτερη εικόνα για το πώς θα έμοιαζε, με κοντινές λήψεις των δύο χρωμάτων που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν. Η ανάρτηση αποτελούνταν από επτά εικόνες, μεταξύ των οποίων δύο από τη σκηνή της ερήμου από το βίντεο της Nike που δείχνει τη σειρά των μοντέλων με μαύρα κοστούμια, δύο που απεικονίζουν μερικά από αυτά τα μοντέλα καθισμένα σε καρέκλες πάνω από ένα λεπτό στρώμα νερού, μία από την ολόμαυρη απόχρωση, μία από την ολόλευκη απόχρωση και μία τελευταία που δείχνει και τα δύο παπούτσια. Αυτές οι φωτογραφίες έδωσαν τελικά στον κόσμο μια ματιά σε ολόκληρο το μοντέλο, από το εμπνευσμένο από την AF1 επάνω μέρος του, με το διάτρητο κουτί των δακτύλων, μέχρι τα λεπτά μεταλλικά swooshes στα πλευρά του. Η μοναδική εξωτερική σόλα από καουτσούκ του αθλητικού παπουτσιού ήταν επίσης ευδιάκριτη - ένα νάιλον κορδόνι που πλέκεται μέσα και έξω από την άκρη του για να το συνδέει με το επάνω μέρος και μοτίβα πρόσφυσης παρόμοια με τη σόλα Waffle της Nike αντί για τους σχηματισμούς με άξονα-κύκλο των περισσότερων AF1. Το σχόλιο του Jacquemus δίπλα στην ανάρτηση αποκάλυψε την αγάπη του σχεδιαστή για το έργο της Nike και την προσωπική του σύνδεση με το έργο, καθώς μίλησε για τον ενθουσιασμό του να μοιραστεί το JF1 με το κοινό του. Έγραψε επίσης για την έμπνευση πίσω από το σχέδιο, περιγράφοντας το παπούτσι ως "υβρίδιο του πολύ διάσημου AIR FORCE 1 και του NIKE ACG TERRA", το οποίο, όπως είπε, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παπούτσια Nike όλων των εποχών. Στην προηγούμενη συνεργασία του με τη μάρκα, ο Jacquemus είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη σειρά ACG (All Conditions Gear) - μια σειρά παπουτσιών που λανσαρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπου και της άγριας φύσης για τη δημιουργία ανθεκτικών υποδημάτων που μπορούσαν να φορεθούν σε διαφορετικά εξωτερικά περιβάλλοντα. Το σύνθημά της είναι "Σχεδιασμένο, δοκιμασμένο και κατασκευασμένο στον πλανήτη Γη. For outdoor use." Με αυτή την αποκάλυψη, είναι σαφές γιατί ο δημοφιλής σχεδιαστής επέλεξε το Humara ως την πρώτη του συνεργασία με τη Nike - ανήκει επίσης στην ομάδα ACG. Στην πραγματικότητα, οι εικόνες στο Instagram έβγαζαν νόημα και από αυτή την οπτική γωνία, καθώς ήταν όλες τοποθετημένες σε άγριες τοποθεσίες. Ο σχεδιασμός του JF1, ο οποίος ήταν πλέον εκεί για να τον δουν όλοι, αντανακλούσε επίσης την επιθυμία του να φέρει τη λειτουργικότητα της σειράς ACG της Nike στη συνεργασία μέσω της εξάρτησής του από τις αξιοσημείωτες τεχνικές ικανότητες της Nike.

© Nike / Jacquemus

Η ημερομηνία κυκλοφορίας έχει οριστεί

Με παρόμοιο τρόπο με τις προηγούμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι νέες προκάλεσαν εικασίες και ενθουσιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο των αθλητικών παπουτσιών. Άλλοι ιστότοποι εστίαζαν τώρα στην ημερομηνία κυκλοφορίας που είχε οριστεί στην ανάρτηση της Jacquemus στο Instagram - 13 Ιουνίου στο Jacquemus.com και 21 Ιουνίου σε επιλεγμένα καταστήματα Nike σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, έγινε διαθέσιμο και στην εφαρμογή SNKRS. Την τελευταία αυτή ημερομηνία είναι που η Nike έκανε την επόμενη ανάρτηση στη σελίδα της στο Instagram, αυτή τη φορά με τρεις φωτογραφίες τραβηγμένες στο ίδιο εκτεταμένο τοπίο που είδαμε στις προηγούμενες εικόνες. Δύο από αυτές έδειχναν περισσότερα μοντέλα με εκλεπτυσμένα μαύρα κοστούμια που ταιριάζουν με την προβλεπόμενη εμφάνιση του παπουτσιού. Όπως και προηγουμένως, κάθονταν, και μερικές φορές στέκονταν, σε καρέκλες σε αυτά τα περιβάλλοντα, και όλα φορούσαν το JF1. Η τρίτη φωτογραφία απεικόνιζε μια στοίβα από τρία αθλητικά παπούτσια J Force 1, δύο σε λευκό χρώμα και ένα μαύρο στο ενδιάμεσο. Το σχόλιο ήταν και πάλι απλό και εκλεπτυσμένο: "Το @Nike x @Jacquemus J Force 1. Για τους συγκρατημένους. Για τους ξεχωριστούς".

© Nike / Jacquemus

Πολυτελή χαρακτηριστικά και λεπτές λεπτομέρειες

Κατά την κυκλοφορία του, το Nike Air Force 1 x Jacquemus αποδείχθηκε ένα κομψό αθλητικό παπούτσι που συνδύαζε τη σχεδιαστική δεινότητα της Nike και την εκλεπτυσμένη αλλά μινιμαλιστική εμφάνιση για την οποία φημίζεται η Jacquemus. Όταν είχε δώσει συνέντευξη στη Vogue για την πρώτη συνεργασία του διδύμου, η Nike είχε εκφράσει τον θαυμασμό της για τον "αισθησιασμό" και το "συναίσθημα" του στυλ του Simon Porte Jacquemus. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενσταλάχθηκαν ξεκάθαρα στο JF1 με τη μορφή λεπτών λεπτομερειών, όπως τα μεταλλικά swooshes, τα δερμάτινα aglets, το διακριτικό διπλό branding στη φτέρνα, τη γλώσσα και τη σόλα, καθώς και το ανεστραμμένο κείμενο Jacquemus και το Nike swoosh στην εξωτερική σόλα. Η ιστοσελίδα της Jacquemus, η οποία περιέγραφε το JF1 ως "Unisex J Force 1 Sneakers", τόνιζε αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και τα "ασημένια ανακυκλωμένα μεταλλικά JF1 dubrae", το "AF1 Vamp Perforation" και την "χειροποίητη κατασκευή". Εν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα της Nike περιέγραψε το παπούτσι ως "εκλεπτυσμένο και παιχνιδιάρικο" και αναφέρθηκε στον σχεδιαστή Jacquemus ως "σύγχρονο σουρεαλιστή". Επικεντρώθηκε επίσης στις "πολυτελείς πινελιές" του παπουτσιού και στο γεγονός ότι τα αντίστροφα λογότυπα της εξωτερικής σόλας "αποτυπώνονται σωστά όταν σηκώνετε το πόδι σας", πριν τονίσει για άλλη μια φορά τα χαρακτηριστικά κορδόνια στο σημείο όπου συνδέονται η σόλα και το πάνω μέρος - "Με την χειροποίητη ύφανση ενός τροποποιημένου άνω μέρους AF-1 στη σόλα, δημιουργήθηκε ένα παπούτσι που σας επιτρέπει να ξεχωρίζετε όπου κι αν πάτε".

© Nike / Jacquemus
© Nike / Jacquemus

Μια πρωτότυπη σιλουέτα AF1

Η συνεργασία Air Force 1 μεταξύ της Nike και της Jacquemus συνδύασε την κλασική εμφάνιση του AF1 με τη φινέτσα και την εκλέπτυνση ενός από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές μόδας της Γαλλίας για να δημιουργήσει ένα εντελώς πρωτότυπο μοντέλο. Δημιουργώντας το J Force 1, ο Jacquemus ξεπέρασε τα συνηθισμένα και έδωσε τη δική του μοναδική εκδοχή στη σιλουέτα, δημιουργώντας έτσι μια θέση για τον εαυτό του και το εμπορικό σήμα του στην ιστορία αυτού του εμβληματικού αθλητικού παπουτσιού.

Read more

Το SPORTSHOWROOM χρησιμοποιεί cookies. Σχετικά με την πολιτική μας για τα cookies.

Να συνεχίσει

Επέλεξε τη χώρα σου

Ευρώπη

Αμερικής

Ασία-Ειρηνικός

Αφρική

μέση Ανατολή