adidas
Adizero
Μια τεράστια συλλογή παπουτσιών για τρέξιμο που βασίζεται στην καινοτομία.

Μια γιορτή του αθλητισμού
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 90 αθλητές παγκόσμιας κλάσης έφτασαν στην πανεπιστημιούπολη της παγκόσμιας έδρας της adidas στο Herzogenaurach της Γερμανίας. Αυτή η επίλεκτη ομάδα δρομέων της adidas είχε συγκεντρωθεί για την εναρκτήρια εκδήλωση Adizero: Road to Records, η οποία δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τόσο τους αθλητές όσο και το άθλημά τους μέσα από μια σειρά αγώνων μεγάλων αποστάσεων. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, κάθε συμμετέχων θα φορούσε ένα πρωτοποριακό παπούτσι τρεξίματος της adidas, το οποίο ελπίζαμε ότι θα βοηθούσε κάποιους από αυτούς να φτάσουν σε μια μέρα που θα έσπαγε ρεκόρ. Η Agnes Tirop και η Senbere Teferi ανταποκρίθηκαν δεόντως, καταρρίπτοντας τα παγκόσμια ρεκόρ 10 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα και επιδεικνύοντας τη δύναμη των παπουτσιών τρεξίματος Adizero. Αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα ήταν το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου σχεδιαστικού έργου που είχε ξεκινήσει πάνω από 15 χρόνια νωρίτερα με έναν και μόνο στόχο: να δημιουργηθεί ένα παπούτσι τρεξίματος που θα επαναπροσδιόριζε για πάντα την ταχύτητα.
Η φιλοσοφία σχεδιασμού Omori
Οι απαρχές του franchise Adizero ανάγονται στο 2004, όταν ζητήθηκε από τον καινοτόμο Ιάπωνα σχεδιαστή Toshiaki Omori να δημιουργήσει ένα νέο είδος παπουτσιού τρεξίματος. Έχοντας ήδη εργαστεί για την adidas για πέντε χρόνια, γνώριζε καλά την τεχνολογία αθλητικών υποδημάτων της μάρκας και είχε αναπτύξει τη φήμη ότι έβαζε την ανατομία του ποδιού στο επίκεντρο της σχεδιαστικής του φιλοσοφίας. Αντί να χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα για να διαμορφώσει τα πέλματα των σχεδίων του, ο Omori χρησιμοποίησε τη δική του λεγόμενη τεχνική "inside out", η οποία περιελάμβανε τη λήψη καλουπιών από πραγματικά πόδια. Αυτό παρήγαγε παπούτσια που εφαρμόζουν σχεδόν τέλεια γύρω από το πόδι με έναν τρόπο που ονόμασε "Microfit". Ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση, ο Omori συνεργάστηκε με επιστήμονες και μηχανικούς, συνθέτοντας τον καλύτερο συνδυασμό υλικών στις σωστές ακριβώς ποσότητες για να παρέχει εξαιρετική αντικραδασμική προστασία σε μια ελαφριά κατασκευή. Η ομάδα του συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους αθλητές, δοκιμάζοντας τα πρωτότυπα σε μια σειρά διαφορετικών μορφών τρεξίματος, από διαστήματα σε διάδρομο μέχρι πλήρεις μαραθώνιους, σε μια εκτεταμένη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης. Στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα άνετο, ανθεκτικό και αστραπιαίο παπούτσι που θα μπορούσε να λειτουργεί συμβιωτικά με τις κινήσεις του ποδιού του δρομέα.
Το Adizero Adios
Τέσσερα χρόνια και εκατοντάδες πρωτότυπα αργότερα, ο Omori παρουσίασε στην adidas το Adizero Adios - ένα παπούτσι γεμάτο με χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης. Η μονάδα σόλας του ήταν γεμάτη με ένα μείγμα από μορφοποιημένο σε συμπίεση αφρό EVA και τον ιδιόκτητο αφρό adiPRENE της μάρκας, ο οποίος προσέφερε εξαιρετική απορρόφηση των κραδασμών και άνεση χωρίς να προσθέτει υπερβολικό βάρος. Παράλληλα, περιείχε την τελευταία έκδοση του συστήματος adidas Torsion System, το οποίο σταθεροποιούσε το μέσο του πέλματος με μια υποστηρικτική μπάρα που επέτρεπε επίσης ανεξάρτητη κίνηση σε κάθε άκρο του παπουτσιού για καλύτερη μετάβαση από τη φτέρνα στα δάχτυλα. Σε συνδυασμό με το μαλακό, εύκαμπτο καουτσούκ της εξωτερικής σόλας, αυτό έκανε το παπούτσι εξαιρετικά ευέλικτο και εύκολο στην κίνηση. Τέλος, στην κορυφή αυτής της ελαφριάς, αντικραδασμικής σόλας υπήρχε ένα αναπνεύσιμο πλέγμα στο πάνω μέρος, η μινιμαλιστική κατασκευή του οποίου εξασφάλιζε ότι το Adizero Adios ήταν όσο πιο γρήγορο μπορούσε να είναι.
Haile Gebrselassie
Με ένα συναρπαστικό νέο παπούτσι τρεξίματος στα χέρια της, η adidas αποφάσισε ότι έπρεπε να το δοκιμάσει στην απόλυτη δοκιμασία σε έναν από τους πιο καταξιωμένους αθλητές της μάρκας. Ο άνθρωπος που επέλεξαν ήταν ο εξαιρετικά διακεκριμένος Αιθίοπας δρομέας αποστάσεων Haile Gebrselassie. Ήδη επιτυχημένος δρομέας των 10.000μ. με πολλαπλά παγκόσμια και ολυμπιακά μετάλλια, ο Gebrselassie είχε στρέψει την προσοχή του στον μαραθώνιο και άλλους αγώνες δρόμου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι το 2007 είχε καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ 2:04:26 στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Έτσι, όταν εμφανίστηκε στην ίδια διοργάνωση το 2008, οι προσδοκίες ήταν υψηλές, τόσο από τους φιλάθλους όσο και από τα στελέχη της adidas, που παρακολουθούσαν νευρικά τον Αιθίοπα σταρ να μπαίνει στην πίστα με τα Adizero Adios της Omori.
Σπάζοντας τα εμπόδια
Ο Gebrselassie είχε παραλάβει το ζευγάρι των παπουτσιών adidas Adizero Adios μόλις το βράδυ πριν από τον αγώνα. Κανονικά, οι αθλητές συμβουλεύονται να μην αλλάζουν σημαντικές παραμέτρους τόσο κοντά σε έναν σημαντικό αγώνα, αλλά όταν ο Αιθίοπας δρομέας δοκίμασε το φωτεινό κίτρινο χρώμα στο διάδρομο του ξενοδοχείου, εντυπωσιάστηκε αμέσως και η απόφαση πάρθηκε. Παρά τις κάποιες αναποδιές στην πορεία προς τον αγώνα, οι οποίες περιλάμβαναν την παράλειψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου λόγω φόβων για την υγεία του και την παρακώλυση από κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο Gebrselassie ένιωθε σαφώς σίγουρος καθώς περίμενε στη γραμμή εκκίνησης. Χρόνο με το χρόνο, πλησίαζε το όριο των 2:04 σε μαραθώνιο, και ενώ στεκόταν εκεί εκείνο το δροσερό, ηλιόλουστο πρωινό στη γερμανική πρωτεύουσα, πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι η μέρα του. Απευθυνόμενος στην ομάδα διαχείρισης του, τους έδωσε το σήμα δύο και τρία και λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε να τρέχει. Σε ιδανικές συνθήκες, ο Gebrselassie έτρεξε έναν εξαιρετικό αγώνα, βάζοντας τον εαυτό του με πιθανότητες να ξεπεράσει τόσο το δικό του ρεκόρ όσο και το φράγμα των 2:04. Καθώς πλησίαζε στην τελική ευθεία, είχε μόλις ένα λεπτό για να καλύψει τα τελευταία 400 μέτρα μεταξύ του Brandenburg Tor και του τερματισμού, αν ήθελε να πετύχει αυτό το απίστευτο κατόρθωμα. Πέρασε τη γραμμή με μόλις ένα δευτερόλεπτο διαφορά, με το χρόνο του 2:03:59 να τον καθιστά τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία που ολοκληρώνει έναν μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες και τέσσερα λεπτά.
Ένας ανεπίσημος χρόνος
Τα επόμενα χρόνια, ο Gebrselassie συνέχισε να τρέχει με το Adizero Adios, υπερασπιζόμενος τον τίτλο του στο Βερολίνο το 2009 και κερδίζοντας τον Μαραθώνιο του Ντουμπάι άλλες δύο φορές. Εν τω μεταξύ, τα αθλητικά παπούτσια τρεξίματος της adidas άλλαζαν το αθλητικό τοπίο, ιδίως ερχόμενα να κυριαρχήσουν στον μαραθώνιο των ανδρών. Ενώ το ρεκόρ του Gebrselassie παρέμεινε για σχεδόν άλλα τρία χρόνια, το παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε επίσημα τρεις φορές μεταξύ 2011 και 2014 και ανεπίσημα μία φορά, όταν ο Κενυάτης δρομέας Geoffrey Mutai έτρεξε το 2011 στο Μαραθώνιο της Βοστώνης σε 2:03:02. Δυστυχώς για τον Mutai, η διοργάνωση δεν αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Αθλητισμό ως τόπος κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ λόγω των ευεργετικών ούριων ανέμων και της σταδιακής πτώσης του υψομέτρου κατά τη διάρκεια του αγώνα, οπότε το ρεκόρ του Gebrselassie παρέμεινε στη θέση του για μερικούς ακόμη μήνες.
Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ
Ο πρώτος που κατέρριψε επίσημα το ρεκόρ του 2008 ήταν ένας άλλος Κενυάτης αθλητής με το όνομα Patrick Majau Musyoki. Ενώ ο Mutai φορούσε το ίδιο παπούτσι με τον Gebrselassie, ο Makau έκανε το ρεκόρ του με το διάδοχό του, το Adizero Adios 2. Αγωνιζόμενος εναντίον του Αιθίοπα κατόχου του ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2011, ο Makau ήταν αποφασισμένος να επιστρέψει το ρεκόρ στην πατρίδα του, αφού ο συμπατριώτης του Paul Tergat το κατείχε μεταξύ 2003 και 2007. Παρόλο που ο Makau ένιωθε σε κακή κατάσταση πριν από τον αγώνα, εγκαταστάθηκε σε έναν καλό ρυθμό, γινόταν όλο και πιο δυνατός καθ' όλη τη διάρκεια και, αφού ο Gebrselassie άρχισε να υποφέρει από αναπνευστικές δυσκολίες γύρω στο 27ο χιλιόμετρο, απομακρύνθηκε και δεν κοίταξε ποτέ πίσω, συνεχίζοντας να κερδίζει σε χρόνο 2:03:38.
Ένας αναβαθμισμένος σχεδιασμός
Στο τέλος της καριέρας του Makau το 2018, ο ίδιος φρόντισε να ευχαριστήσει την adidas που του έδωσε μερικά από τα πιο καλοφτιαγμένα παπούτσια με τα οποία έτρεξε ποτέ, ένα από τα οποία ήταν τα Adizero Adios 2 που φορούσε για να δημιουργήσει το παγκόσμιο ρεκόρ του. Αντιπροσώπευε μια βελτίωση σε σχέση με το αρχικό παπούτσι, με μια πιο ευέλικτη σύνθεση αφρού στη μεσαία σόλα και υποστηρικτικές επικαλύψεις σουέτ στο πάνω μέρος. Μια νέα εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental διέθετε το λεγόμενο Quickstrike System, το οποίο περιελάμβανε μικρά κομμάτια καουτσούκ σε πλατφόρμες TPU που ήταν προσαρτημένα σε μια υφασμάτινη βάση. Αυτό παρείχε μια απίστευτα ανθεκτική βάση που παρήγαγε 20% περισσότερη πρόσφυση κάτω από το πόδι. Το σύστημα Torsion System είχε επίσης αναβαθμιστεί για να ενσωματώσει τρία στρώματα, τα οποία, παράλληλα με τη δημιουργία σταθερότητας, αύξησαν τώρα και το προωθητικό αποτέλεσμα κατά την εκκίνηση από τα δάχτυλα των ποδιών. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά των μηχανικών υποδημάτων της adidas, όλα αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς να αυξηθεί το βάρος του παπουτσιού ούτε κατά ένα γραμμάριο σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Η επανάσταση του αφρού Boost
Το ρεκόρ του Makau άντεξε για ακόμη μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό του Gebrselassie, καθώς μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα δύο χρόνια πριν καταρριφθεί στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2013. Αν και το ρεκόρ καταρρίφθηκε σε μια γνωστή διοργάνωση, το ρεκόρ καταρρίφθηκε από έναν διαφορετικό δρομέα που φορούσε διαφορετικό παπούτσι. Ο Wilson Kipsang ήταν ο άνθρωπος και το παπούτσι ήταν το Adizero Adios Boost. Η προσθήκη της λέξης "Boost" στο όνομα δεν ήταν τυχαία πράξη, καθώς αυτό το ανανεωμένο κομμάτι υποδημάτων περιείχε το ολοκαίνουργιο Boost cushioning της adidas - έναν επαναστατικό αφρό που περιείχε μια μήτρα από σωματίδια θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης και μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα που έκαναν την ενδιάμεση σόλα απίστευτα ελαφριά και ευέλικτη. Αυτό παρείχε στον δρομέα την απαραίτητη επιστροφή ενέργειας για να τροφοδοτηθεί στα μεταγενέστερα στάδια του μαραθωνίου, ενώ παράλληλα του προσέφερε την απαιτούμενη αντικραδασμική υποστήριξη για μια τόσο μεγάλη απόσταση. Ήταν επίσης εξαιρετικά ανθεκτική και λειτουργούσε καλά σε διάφορες θερμοκρασίες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εξαιρετικά διαφορετικές αγωνιστικές τοποθεσίες όπου αγωνίζονται οι μαραθωνοδρόμοι.
Ένας αποφασισμένος δρομέας
Σε συνδυασμό με τα άλλα αξιόπιστα χαρακτηριστικά του παπουτσιού, όπως το σύστημα Torsion System και η εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental, αυτός ο νέος αφρός έκανε το Adios Boost μια υπολογίσιμη δύναμη και ο Kipsang έδειχνε δυνατός στο πρώτο μισό του αγώνα. Παρ' όλα αυτά, πέρασε τα 35 χιλιόμετρα περίπου 20 δευτερόλεπτα πίσω από το ρυθμό που χρειαζόταν για να καταρρίψει το ρεκόρ του Makua, με δύο άλλους Κενυάτες δίπλα του: Eliud Kipchoge και Geoffrey Kipsang. Έχοντας μείνει μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο της Φρανκφούρτης το 2011, ο Wilson Kipsang ήταν αποφασισμένος να μην το ξανακάνει και, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, "επιτέθηκε στο 35ο χιλιόμετρο, καθώς ο ρυθμός είχε γίνει λίγο πιο αργός". Με κάθε χιλιόμετρο απομακρυνόταν από τους συμπατριώτες του και στο 40ό χιλιόμετρο βρισκόταν τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ. Κατά το πέρασμα της γραμμής τερματισμού, η διαφορά είχε βελτιωθεί στα 15 δευτερόλεπτα, καθώς ο Kipsang επέστρεψε το ρεκόρ μαραθωνίου ανδρών στην Κένυα.
Άλλο ένα παπούτσι που έσπασε το ρεκόρ
Η εκπληκτική κούρσα του Kipsang έδειξε τις δυνατότητες επιστροφής ενέργειας του adidas Boost και τα επόμενα χρόνια τα παπούτσια που το περιείχαν έγιναν πολύ δημοφιλή. Το 2014, η μάρκα δημιούργησε το παρόμοιο αλλά ελαφρώς βελτιωμένο Adizero Adios Boost 2, το οποίο είχε την ίδια μονάδα σόλας και ένα βελτιωμένο πάνω μέρος που, εκτός από πιο διαπνέον, ήταν και πιο ανθεκτικό λόγω της επένδυσης σουέτ. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι το Boost 2 να αρχίσει να σπάει ρεκόρ, με τον Μαραθώνιο του Βερολίνου να προσφέρει και πάλι τις ιδανικές συνθήκες για τους ταχύτερους χρόνους στον κόσμο. Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ο Kipsang είχε σημειώσει το παγκόσμιο ρεκόρ του, ένας ακόμη Κενυάτης δρομέας, ο Dennis Kimetto, παρατάχθηκε με τη φιλοδοξία να το καταρρίψει. Με ένα φωτεινό πορτοκαλί ζευγάρι παπούτσια Adios Boost 2, ο Kimetto πιέστηκε σκληρά από τον Emmanuel Mutai σε μια γρήγορη κούρσα που είδε και τους δύο άνδρες να υπολείπονται του προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ. Ωστόσο, νικητής ήταν ο Kimetto, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έτρεξε μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες και τρία λεπτά με χρόνο 2:02:57.
Αψηφώντας τη ζέστη
Μόλις δύο μήνες αργότερα, ένας άλλος Κενυάτης με το όνομα Felix Kandie ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του Boost-cushioning, καθώς σημείωσε νέο ρεκόρ διαδρομής στον περιβόητο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η ιστορική διαδρομή είναι γνωστή ως μία από τις πιο δύσκολες στον κόσμο λόγω της απότομης κλίσης και της ζέστης, αλλά ο Kandie φάνηκε να αψηφά αυτές τις προκλήσεις, ξεφεύγοντας από τους περισσότερους άλλους δρομείς στα πιο δύσκολα κομμάτια του αγώνα. Μόνο ο δύο φορές πρωταθλητής Raymond Bett μπόρεσε να μείνει μαζί του, πιέζοντας τον Kandie μέχρι το 35ο χιλιόμετρο πριν εγκαταλείψει τη μάχη και αφήσει τον Κενυάτη μόνο του. Με το Adios Boost 2 να αψηφά τη ζέστη, ο Kandie πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σχεδόν δύο λεπτά μπροστά από τον Bett σε χρόνο 2:10:37.
Μια πρόκληση πλησιάζει
το 2014 ήταν άλλη μια σπουδαία χρονιά για τη σειρά Adizero της adidas, και φαινόταν ότι η εποχή της adidas στην κυριαρχία του τρεξίματος αποστάσεων δεν θα τελείωνε ποτέ. Ωστόσο, εν αγνοία σχεδόν όλων στην κοινότητα του τρεξίματος, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της μάρκας εργαζόταν κρυφά πάνω σε μια τολμηρή τεχνολογία που επρόκειτο να αλλάξει το άθλημα για πάντα. Ανησυχητικά, είχε αρχικά αναπτυχθεί από τους ίδιους τους μηχανικούς της adidas περισσότερα από 15 χρόνια νωρίτερα, αλλά την είχαν εγκαταλείψει τη δεκαετία του '90. Αυτή η πρωτοποριακή καινοτομία ήταν η πλάκα από ανθρακονήματα.
Η έλευση της πλάκας από ανθρακονήματα
Τα παπούτσια τρεξίματος με πλάκα από ανθρακονήματα άρχισαν πραγματικά να έχουν αντίκτυπο στον κόσμο του στίβου το 2016, όταν η Nike δοκίμασε διάφορα πρωτότυπα κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σε ολόκληρο το βάθρο του μαραθωνίου ανδρών κυριάρχησαν δρομείς που φορούσαν ένα ανώνυμο παπούτσι με μια στοιβαγμένη ενδιάμεση σόλα που φαινόταν να τους δίνει το πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων στον αγώνα. Αποδείχτηκε ότι αυτό το μυστηριώδες πρωτότυπο είχε μια άκαμπτη πλάκα από ανθρακονήματα τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο παχιές σφήνες από εξαιρετικά ευαίσθητο αφρό ZoomX, με τα δύο στοιχεία να συνδυάζονται και να σχηματίζουν το πιο ισχυρό παπούτσι για τρέξιμο απόστασης που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Εκείνη την εποχή, η adidas απλά δεν είχε απάντηση και, με τη βοήθεια του σπουδαίου Eliud Kipchoge, η Nike σφετερίστηκε τη θέση της γερμανικής εταιρείας ως ιδιοκτήτρια του ταχύτερου προϊόντος στην αγορά.
Παλεύοντας να συμβαδίσει
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Adidas έκανε ό,τι μπορούσε για να αμφισβητήσει τον σχεδιασμό της Nike που άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας τον αφρό Boost Light - ο οποίος, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ήταν πολύ ελαφρύτερος από το αρχικό υλικό αντικραδασμικής προστασίας - και προσθέτοντάς τον στον τελευταίο μαραθωνοδρόμο, το Adizero Sub2. Αυτή η ελαφριά αναβάθμιση του Adios Boost σχεδιάστηκε ως άμεσος ανταγωνιστής του Vaporfly της Nike, το οποίο η αμερικανική εταιρεία είχε αποκαλύψει ότι θα χρησιμοποιούσε σε μια προσπάθεια να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στον μαραθώνιο για πρώτη φορά στην ιστορία το 2017. Η Nike απέτυχε εκείνη τη χρονιά, αλλά τον Σεπτέμβριο, οι μάρκες είχαν την ευκαιρία να αναμετρήσουν τα καλύτερα παπούτσια τους μεταξύ τους στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Φορώντας το Vaporfly του, ο Eliud Kipchoge παρατάχθηκε δίπλα στον Wilson Kipsang με το Adizero Sub2, με τον δεύτερο να προβλέπει με αυτοπεποίθηση τη νίκη σε χρόνο παγκόσμιου ρεκόρ, ενώ ο πρώτος ήταν πιο ήσυχα σίγουρος. Με τις συνθήκες να μην ευνοούν έναν γρήγορο αγώνα, οι δρομείς δυσκολεύτηκαν να βάλουν τον απαραίτητο ρυθμό για να περάσουν κάτω από τις δύο ώρες, αλλά παρόλα αυτά ήταν γρήγοροι και στα μισά του δρόμου το παγκόσμιο ρεκόρ παρέμενε υπό απειλή. Σε αυτό το σημείο, τόσο οι αθλητές της adidas όσο και της Nike έδειχναν δυνατοί, χωρίς τίποτα να μπορεί να ξεχωρίσει το Adizero από το Vaporfly. Ωστόσο, ο Kipsang άρχισε να απομακρύνεται από την πρώτη ομάδα μετά από 30 χιλιόμετρα, και ο Kipchoge έτρεξε μακριά στην απόσταση. Δεν ήταν όμως όλα άσχημα για την adidas, καθώς ένας άλλος αθλητής της μάρκας παρέμεινε μαζί με τον Kipchoge. Σε αυτόν που ήταν ο πρώτος του μαραθώνιος, ο Guye Adola εκπροσώπησε την Adizero Sub2 με μια ισχυρή επίδοση που τον είδε να τσακώνεται για την πρωτιά με τον Κενυάτη ανταγωνιστή του στα επόμενα δέκα χιλιόμετρα. Στο τέλος, η εμπειρία του Kipchoge αποδείχθηκε καθοριστική και πήρε τη νίκη μόλις δεκατέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά από τον Adola, του οποίου ο χρόνος ήταν ο ταχύτερος που είχε σημειωθεί ποτέ από πρωτοεμφανιζόμενο μέχρι τότε.
Παραδεχόμενος την ήττα
Παρά τη γενναία κούρσα του Adola, η Nike είχε δείξει ότι τα δρομικά της παπούτσια με επένδυση από ανθρακονήματα θα ήταν δύσκολο να νικηθούν, και το 2018, η κυριαρχία της μάρκας συνεχίστηκε. Η adidas, που ήθελε απεγνωσμένα να αποδείξει τις δυνατότητες της σειράς Adizero και του αφρού Boost, συνέχισε να στέλνει τους αθλητές της σε αγώνες με το μοντέλο Sub2, αλλά όσο κι αν προσπαθούσε, ο Kipchoge και το Vaporfly έδειχναν πάντα να έχουν πολλά για αυτούς. Στο Τόκιο, ο Kipsang έπεσε από νωρίς εκτός ρυθμού, αφήνοντας τον Amos Kipruto ως τον αθλητή της adidas με την υψηλότερη θέση στην τρίτη θέση. Τερμάτισε πίσω από δύο δρομείς με παπούτσια Nike: Τον Dickson Chumba και τον Ιάπωνα δρομέα Yuta Shitara, ο οποίος πραγματοποίησε ένα σχεδόν απίστευτο τελευταίο δεκάλεπτο για να κερδίσει πέντε θέσεις και να σημειώσει νέα εθνικά και ασιατικά ρεκόρ, αποδεικνύοντας έτσι τον γρήγορο τερματισμό που επέτρεψε το Vaporfly. Ο Kipsang επέστρεψε στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αποφασισμένος και πάλι να νικήσει τον Kipchoge σε χρόνο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Amos Kipruto ήταν επίσης εκεί, φορώντας πλέον το Adizero Adios 3 αντί για το Sub2, με το οποίο παρέμεινε ο Kipsang. Οι αθλητές της adidas έμειναν άναυδοι μετά από μόλις πέντε χιλιόμετρα, καθώς ο Kipchoge έφυγε με ατμό σε μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις μαραθωνίου στην ιστορία. Μέχρι το τέλος του αγώνα, ήταν σχεδόν πέντε λεπτά μπροστά από τον Kipruto, ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση, με τον Kipsang να βρίσκεται άλλα 25 δευτερόλεπτα πίσω από τον συμπαίκτη του στην adidas στην τρίτη θέση. Ο νικητήριος χρόνος ήταν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αποδεικνύοντας μια για πάντα ότι, στα πόδια των πιο ελίτ αθλητών, η τεχνολογία από ανθρακονήματα δεν μπορεί να νικηθεί. Η Adidas τελικά υποχώρησε και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία δικών της υποδημάτων από ανθρακονήματα.
Το πρώτο Adizero από ανθρακονήματα
Μετά την επιτυχία που σημείωσε με το αρχικό Adizero Adios, ο Omori ήταν ο άνθρωπος που επιλέχθηκε για να οδηγήσει τη μάρκα και πάλι στο μέλλον. Σχεδίασε το Adizero Pro, ένα παπούτσι γεμάτο με χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, όπως αφρό Boost στη φτέρνα και εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental με στοιχεία Quickstrike. Ήταν το πρώτο παπούτσι τρεξίματος της adidas που περιείχε τον πρωτοποριακό αφρό Lightstrike της μάρκας, ο οποίος είχε αναπτυχθεί το 2018 και υποτίθεται ότι ήταν ελαφρύς και σταθερός, καθώς και με υψηλή απόδοση ενέργειας. Το παπούτσι διέθετε επίσης μια ολοκαίνουργια πλάκα άνθρακα Carbitex που τοποθετήθηκε μεταξύ του Lightstrike cushioning και του sockliner, ενώ το Celermesh επάνω μέρος του ήταν μια άλλη καινοτομία, καθώς ήταν το λεπτότερο πλέγμα που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τη μάρκα για μια ελαφριά αίσθηση και εξαιρετικό κλείδωμα.
Περιορισμένη επιτυχία
Θεωρήθηκε ότι αυτός ο συνδυασμός προηγμένων χαρακτηριστικών θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα του Adizero Pro στο τρέξιμο σε σημείο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Nike Vaporfly. Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχθηκε ότι συνέβη και παρά τα θετικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης 2019, όπου η Mary Keitany και ο Albert Korir πήραν αργυρά μετάλλια στον αγώνα γυναικών και ανδρών αντίστοιχα, εξακολουθούσε να δυσκολεύεται να πετύχει τη νίκη επί του Vaporfly, το οποίο φορούσε ο Geoffrey Kamworor για να τερματίσει μπροστά από τον Korir. Το Pro έχασε ακόμη και από άλλα μοντέλα της adidas, με τη νικήτρια της κούρσας των γυναικών, Joyciline Jepkosgei, να φοράει το Takumi Sen 5 - ένα άλλο παπούτσι τρεξίματος της ευρύτερης σειράς Adizero. Ήταν σαφές ότι η πλάκα από ανθρακονήματα της adidas χρειαζόταν κάποια βελτίωση, οπότε η μάρκα προχώρησε σε μια άλλη προσέγγιση της επαναστατικής τεχνολογίας.
Ολοκαίνουργιες καινοτομίες
Το παπούτσι που έφερε τελικά την adidas ξανά στην κορυφή του παγκόσμιου μαραθώνιου τρεξίματος ήταν το Adizero Adios Pro. Χρειάστηκαν πάνω από πενήντα άτομα προσωπικό για δύο χρόνια για την παραγωγή του, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Το Adios Pro, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2020, είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους ταχύτερους δρομείς αποστάσεων της μάρκας, όπως ο Peres Jepchirchir και ο Rhonex Kipruto, των οποίων τα σχόλια χρησιμοποιήθηκαν από τους αθλητικούς επιστήμονες, τους μηχανικούς υποδημάτων και τους ειδικούς σχεδιαστές της μάρκας για να βελτιστοποιήσουν τα πάντα σχετικά με το παπούτσι, από το βάρος του μέχρι τη γεωμετρία του σχεδιασμού και την επιστροφή ενέργειας. Αυτό οδήγησε σε μια μοναδική καινοτομία γνωστή ως EnergyRods που θα μπορούσε τελικά να ανταγωνιστεί την πλάκα από ανθρακονήματα σε σχήμα κουταλιού της Nike. Αποτελούνταν από ράβδους πάχους 5-6 χιλιοστών με έγχυση άνθρακα, οι οποίες καθρέφτιζαν το σχήμα των μεταταρσίων οστών και έτσι συνεργάζονταν με τη φυσική ανατομία του σώματος για να μειώσουν την απώλεια ενέργειας και να βελτιώσουν το προωθητικό αποτέλεσμα που παράγει το πόδι. Ο σχεδιασμός δημιούργησε επίσης δυναμική ευελιξία και ακαμψία, η οποία ενεργοποιούσε τους μεγαλύτερους μύες του ποδιού και παρήγαγε τη μέγιστη δυνατή ισχύ σε κάθε βήμα. Εν τω μεταξύ, μια πλάκα από ανθρακονήματα τοποθετήθηκε στη φτέρνα για να σταθεροποιήσει τον αστράγαλο και να υποστηρίξει τους δρομείς κατά τα τελευταία στάδια ενός αγώνα, όταν η κόπωση μπορεί να τους οδηγήσει να χτυπήσουν στο πίσω μέρος του ποδιού αντί για το δάχτυλο ή το μέσο του ποδιού. Γύρω από αυτές τις ράβδους ακαμψίας υπήρχε ένας βελτιωμένος αφρός που ονομάζεται Lightstrike Pro, τον οποίο η μάρκα περιέγραψε ως την "πιο ευέλικτη σύνθεση αφρού που αποθηκεύει και επιστρέφει ενέργεια". Κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Shincell, η οποία εφάρμοσε μια νέα φόρμουλα από θερμοπλαστικό πολυεστερικό ελαστομερές για να κάνει τον αφρό ανθεκτικό και γρήγορο στο σπάσιμο. Το Lightstrike Pro ήταν επίσης εξαιρετικά απορροφητικό, γεγονός που επέτρεψε στο Adios Pro να επιστρέφει τόση ενέργεια στον δρομέα, βοηθώντας τους μυς του να ανακάμπτουν πιο γρήγορα μεταξύ των αγώνων. Ένα άνω μέρος από Celermesh ολοκλήρωσε το πακέτο, εξασφαλίζοντας ότι παρέμενε ελαφρύ και αναπνέον. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που το blog της adidas ανέφερε ως "ένα κορυφαίο επίπεδο για τρέξιμο" που δημιούργησε "μια διαισθητική σύνδεση με τον αθλητή" και το οποίο προσαρμόστηκε στον "κύκλο βάδισης" του κάθε δρομέα ξεχωριστά για να "παρέχει το πιο αποτελεσματικό, βέλτιστο μοτίβο τρεξίματος".
Μια επαναστατική χρονιά
Μετά την κυκλοφορία του Adizero Adios Pro, η adidas άρχισε να αμφισβητεί για άλλη μια φορά τη Nike με μια σειρά από επιδόσεις δήλωσης το 2020. Η Peres Jepchirchir φόρεσε το παπούτσι για να κερδίσει τον ημιμαραθώνιο σε δύο Παγκόσμια Τουρνουά Στίβου, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ μόνο για γυναίκες και στις δύο περιπτώσεις, ενώ ο Kibiwott Kandie κατέρριψε το ρεκόρ ημιμαραθωνίου ανδρών κατά 29 δευτερόλεπτα στη Βαλένθια με ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα στα πόδια του. Το ίδιο σχέδιο φορούσε και ο νικητής του πλήρους μαραθωνίου ανδρών και γυναικών, με τους Evans Chebet και Jepchirchir να σημειώνουν και οι δύο μερικούς από τους ταχύτερους χρόνους που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Επέκταση της σειράς Adizero
Η σειρά Adizero συνέχισε την επιτυχία της και το 2021, και για να τιμήσει την ανανεωμένη δυναμική της, η adidas διοργάνωσε το εναρκτήριο Adizero: Road to Records. Αυτό επέτρεψε στη μάρκα να παρουσιάσει τα πιο πρωτοποριακά παπούτσια τρεξίματος Adizero, συμπεριλαμβανομένων των Adios Pro και Takumi Sen, τα οποία πήγαιναν από το ένα σημείο στο άλλο. Κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς χρονιάς για την εταιρεία, τα παπούτσια Adizero ήταν υπεύθυνα για επτά νέα παγκόσμια ρεκόρ και το 54% των νικών στους 50 κορυφαίους παγκόσμιους αγώνες δρόμου, εν μέρει χάρη στο νέο Adios Pro 2. Αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, το Pro 2 λεγόταν ότι ήταν "κατασκευασμένο για ταχύτητα στο δρόμο και την πίστα", με ελαφρύτερη κατασκευή από τον προκάτοχό του, η οποία προερχόταν από την "επανασχεδιασμένη ενδιάμεση σόλα". Κατασκευασμένο από μερικώς ανακυκλωμένο πολυεστέρα, αυτό το χαρακτηριστικό ήταν απίστευτα ελαφρύ, όπως και το επάνω μέρος Celermesh 2.0 και η επανασχεδιασμένη φτέρνα, η οποία παρείχε σημαντικό κλείδωμα που εξουδετέρωνε κάθε ολίσθηση του ποδιού. Ο αφρός Lightstrike Pro παρέμεινε μαζί με το σήμα κατατεθέν Energyrods, τα οποία ήταν πλέον μερικώς ορατά κατά μήκος της κάτω πλευράς του παπουτσιού, και την εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental, έτσι ώστε το Pro 2 να έχει τις ίδιες ικανότητες υψηλής απόδοσης με το αρχικό μοντέλο. Μαζί με αυτό το ελίτ παπούτσι τρεξίματος, η adidas κυκλοφόρησε και άλλα ανανεωμένα μοντέλα της σειράς Adizero, όπως το Boston 10, το οποίο σχεδιάστηκε με παρόμοια τεχνολογία με τη σειρά Adios Pro, αλλά με πιο ανθεκτική κατασκευή κατάλληλη για καθημερινή προπόνηση, και το Adizero Prime X, του οποίου η επιβλητική στοίβα ενδιάμεσης σόλας ήταν τόσο υψηλή που δεν επιτρεπόταν σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εισήγαγε ο Παγκόσμιος Αθλητισμός το 2020. Αυτό το τελευταίο μοντέλο δημιουργήθηκε για να "ενισχύσει τα βασικά χαρακτηριστικά" του Adios Pro 2, τόσο με Energyrods όσο και με πτερύγια εμπλουτισμένα με άνθρακα, καθιστώντας το διπλά παράνομο στους επίσημους αγώνες, ενώ διερευνά με τόλμη τα όρια της τεχνολογίας των παπουτσιών τρεξίματος.
Η επιτυχία του Adios Pro 2
Το Adizero Adios Pro 2 σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, μεταφέροντας δυναμικά το όνομα Adizero στο 2022. Φορώντας το παπούτσι, η Αιθιοπίδα δρομέας Tamirat Tola σημείωσε νέο ρεκόρ πρωταθλήματος για τον μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Eugene του Όρεγκον, η Jepchirchir κατέλαβε την πρώτη θέση σε έναν κλειστό Μαραθώνιο της Βοστώνης και η Tigst Assefa έτρεξε τον τρίτο ταχύτερο μαραθώνιο γυναικών που έχει γίνει ποτέ για να πετύχει τη νίκη στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Η κούρσα της Assefa ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή- έβγαλε 18 λεπτά από το ατομικό της ρεκόρ και κατέρριψε το ρεκόρ πρωταθλήματος κατά σχεδόν τρία λεπτά, σε κάτι που αποδείχθηκε σημάδι για το μέλλον της Αιθιοπίας δρομέα.
EnergyRods 2.0
Τον Ιούνιο, η adidas έβγαλε το Adizero Adios Pro 3, κάνοντας αυτή τη φορά μια πιο σημαντική αλλαγή στη μονάδα της σόλας. Ενώ ο αφρός Lightstrike Pro εμφανιζόταν στα ίδια δύο στρώματα που επιστρέφουν ενέργεια όπως και πριν, οι ράβδοι που ήταν εμπλουτισμένες με άνθρακα στο εσωτερικό τους είχαν αναβαθμιστεί σε EnergyRods 2.0, οι οποίες ήταν συγχωνευμένες μεταξύ τους σε "μια ενιαία δομή για αρμονική ακαμψία." Δεν υπήρχε πλέον μια ξεχωριστή πλάκα στη φτέρνα- τώρα οι ράβδοι ακολουθούσαν τα μεταταρσικά οστά μέσα από το μπροστινό μέρος του ποδιού, πριν κάνουν βρόχο γύρω από το πίσω μέρος σε ένα συνεχές κομμάτι. Συν τοις άλλοις, το επάνω μέρος ήταν ακόμη πιο ελαφρύ από ό,τι πριν, ενώ η αξιόπιστα πιασάρικη εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental παρέμεινε κάτω από το πόδι.
Η χρονιά των Adizero
Αυτός ο βελτιωμένος σχεδιασμός βοήθησε τους αθλητές της adidas να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οδηγώντας την μάρκα να το ανακηρύξει "Το έτος του Adizero". Φορώντας το Adios Pro 3, οι Κενυάτες αθλητές Amos Kipruto και Benson Kipruto κατέκτησαν τους τίτλους με διαφορά μόλις μίας εβδομάδας στους Μαραθωνίους του Λονδίνου και του Σικάγο, αντίστοιχα. Ο συμπατριώτης τους Evans Chebet ακολούθησε τη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης με νίκη στη Νέα Υόρκη, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατακτά την πρώτη θέση και στους δύο αγώνες την ίδια χρονιά από το 2013. Μετά τον αγώνα, στον οποίο παραλίγο να χτυπηθεί από το προπορευόμενο όχημα καθώς αυτό αντέδρασε σε έναν άλλο αθλητή που κατέρρευσε από τη ζέστη, ο Chebet δήλωσε ότι το Adizero τον βοήθησε να πετύχει τους στόχους του για τη χρονιά, δηλώνοντας ότι "τίποτα δεν είναι αδύνατο" όταν τρέχει με το παπούτσι. Συνολικά, οι αθλητές που φορούσαν σιλουέτες Adizero κέρδισαν οκτώ τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατέρριψαν δύο παγκόσμια ρεκόρ και κέρδισαν το 50% όλων των World Marathon Majors το 2022, καθιστώντας τη χρονιά αυτή εξαιρετική για τη μάρκα.
Εκδημοκρατισμός του τρεξίματος
Στο τέλος του 2022, η adidas επέλεξε να τιμήσει την επιτυχία της σειράς Adizero παίρνοντας μερικές από τις τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και βάζοντάς τες σε ένα προσιτό προπονητή που είχε πιο ευρεία απήχηση εκτός της ελίτ κοινότητας του τρεξίματος. Με την απλή ονομασία Adizero SL, περιλάμβανε το Lightstrike Pro στο μπροστινό μέρος του πέλματος και το Lightstrike EVA στη μεσαία σόλα, με μηχανικό πλέγμα στο πάνω μέρος και επιπλέον επένδυση στη γλώσσα. Εκτός από την παραγωγή αυτού του υποστηρικτικού μοντέλου για τους καθημερινούς δρομείς, η μάρκα ξεκίνησε το Project PB: μια συλλογή αποκλειστικού περιεχομένου που διατίθεται στην εφαρμογή adidas Running με στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους προς τα προσωπικά τους καλύτερα. Με την καθιέρωση πρωτοβουλιών όπως αυτή, η adidas ήλπιζε να "εκδημοκρατίσει το τρέξιμο" παρέχοντας σε όλους πρόσβαση στα πρωτοποριακά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι αθλητές.
Το ελαφρύτερο αγωνιστικό παπούτσι όλων των εποχών
Το 2023, τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα για το Adizero, και τον Σεπτέμβριο, η σειρά επεκτάθηκε για άλλη μια φορά με το ταχύτερο παπούτσι μέχρι σήμερα, το Adios Pro Evo 1. Περιγραφόμενο από τη μάρκα ως "το ελαφρύτερο αγωνιστικό παπούτσι της που είναι γεμάτο καινοτομίες", αυτό το νέο μοντέλο ήταν εξαιρετικά ελαφρύ με μόλις 138 γραμμάρια, γεγονός που το έκανε 40% ελαφρύτερο από το πλησιέστερο σούπερ παπούτσι της adidas. Εμπνευσμένοι από το Adios Pro 3 και με ανατροφοδότηση από μια τεράστια ομάδα κορυφαίων αθλητών, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της μάρκας κατέστρεψαν κάθε στοιχείο του παπουτσιού για να δουν πού θα μπορούσε να βελτιωθεί η ταχύτητα και η επιστροφή ενέργειας. Οι εντατικές εργαστηριακές δοκιμές παρήγαγαν ένα "πρώτο στο είδος του forefoot rocker" που "τοποθετήθηκε στο 60% του μήκους του παπουτσιού", με τον επιθετικό σχεδιασμό να ενθαρρύνει την ορμή προς τα εμπρός, αυξάνοντας την οικονομία της κίνησης και προωθώντας τον δρομέα από το ένα βήμα στο επόμενο. Μια νέα "διαδικασία χύτευσης χωρίς συμπίεση" χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της τελευταίας έκδοσης του αφρού Lightstrike Pro, ο οποίος ήταν τόσο ελαφρύτερος όσο και πιο ενεργειακός από ό,τι πριν. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα πάντα στο παπούτσι βελτιστοποιήθηκαν για μια ελαφριά αίσθηση, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής σόλας από υγρό καουτσούκ, η οποία μείωσε το βάρος κατά περίπου 70 γραμμάρια, και του λεπτού πλέγματος στο επάνω μέρος. Ακόμα και η σόκα είχε αφαιρεθεί για να διασφαλιστεί ότι το Adios Pro Evo 1 ήταν όσο πιο ελαφρύ μπορούσε να είναι, ενώ η αισθητική του το αντανακλά αυτό με τη χρήση διαφανών υλικών. Ανάμεσα στους πολλούς αθλητές που έδωσαν στοιχεία για τον σχεδιασμό ήταν και ο Tigst Assefa, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν "σαν τίποτα που έχω νιώσει πριν". Η αθλήτρια από την Αιθιοπία είχε ήδη καταφέρει πολλά με τα υποδήματα της adidas, αλλά το Adizero Adios Pro Evo 1 επρόκειτο να την υποστηρίξει σε μία από τις μεγαλύτερες επιδόσεις μαραθωνίου στην ιστορία.
Ένας απίστευτος μαραθώνιος
Έχοντας σημειώσει νέα ρεκόρ διαδρομής και εθνικά ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2022 και με το τελευταίο σούπερ παπούτσι της adidas στα πόδια της, η Assefa εμφανίστηκε στον αγώνα του 2023 με αυτοπεποίθηση. Ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς σε μεγάλο μέρος της καριέρας της, δεν είχε πολλές ευκαιρίες να επιδείξει τις ικανότητές της στο τρέξιμο αποστάσεων εκτός από τη νίκη της το 2022, αλλά στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, άρπαξε την ευκαιρία με τα δύο χέρια, βγαίνοντας γρήγορα από την αρχή. Συχνά, όταν η αρχή είναι τόσο γρήγορη, τα τελευταία στάδια τείνουν να βλέπουν τους αθλητές να επιβραδύνουν, αλλά για την Assefa, τα πράγματα έγιναν πιο γρήγορα όσο προχωρούσε ο αγώνας. Κατέγραψε αρνητικό split σχεδόν ενός λεπτού μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ημιχρόνου, και μέχρι το τέλος, έτρεχε σχεδόν στον ίδιο ρυθμό με τον νικητή του αγώνα των ανδρών, τον Eliud Kipchoge, κινούμενη από το 40ο χιλιόμετρο μέχρι τη γραμμή του τερματισμού μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα πιο αργά από τον θρυλικό Κενυάτη. Η εκπληκτική της διαδρομή για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ολοκληρώθηκε σχεδόν έξι λεπτά ταχύτερα από τη γυναίκα που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ ο χρόνος της Assefa, 2:11:53, αποτέλεσε την πρώτη φορά που μια γυναίκα μαραθωνοδρόμος κατέβηκε κάτω από τα 2:14, 2:13 και 2:12. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών καταρρίφθηκε από παπούτσι μη της Nike από το 2001, ενώ η τελευταία αθλήτρια της adidas που το κατέρριψε ήταν η Grete Waitz το 1983.
Νικώντας τον ανταγωνισμό
Το 2024, τα ρεκόρ συνέχισαν να έρχονται για το εξαιρετικά ελαφρύ Adizero Adios Pro Evo 1. Στον μαραθώνιο του Τόκιο τον Μάρτιο, ο Benson Kipruto σημείωσε νέο ρεκόρ διαδρομής 2:02:16 με μια ανανεωμένη έκδοση του Pro Evo 1 που είχε πιο πιασάρικη εξωτερική σόλα από το αρχικό μοντέλο. Ένα μήνα αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου του Λονδίνου, η adidas απέδειξε ότι η σειρά Adizero ήταν κάτι παραπάνω από ισάξια των Vaporfly και Alphafly της Nike, καθώς οι νικητές των αγώνων ανδρών και γυναικών φορούσαν το Adios Pro Evo 1 v2. Και οι δύο Κενυάτες δρομείς, ο Alexander Mutiso Munyao θριάμβευσε με έναν ισχυρό χρόνο 2:04:01, ενώ η Peres Jepchirchir πήρε το χρυσό με ένα παγκόσμιο ρεκόρ μόνο για γυναίκες 2:16:16. Ο Βρετανός δρομέας Emile Cairess κατέκτησε την τρίτη θέση στους άνδρες φορώντας το Pro Evo 1 στην αρχική του μορφή, ενώ η adidas κυριάρχησε στο βάθρο των γυναικών, με την Tigst Assefa να έρχεται μόλις επτά δευτερόλεπτα πίσω από τον Jepchirchir με το ίδιο παπούτσι και μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά από την Joyciline Jepkosgei, η οποία επέλεξε να φορέσει το Adios Pro 3. Το κρίσιμο είναι ότι ο τέταρτος και ο πέμπτος δρομέας φορούσαν το Vaporfly 2 και το Alphafly 3, αντίστοιχα, δείχνοντας έτσι ότι η Nike δεν ήταν πλέον μόνη της στην κορυφή του τρεξίματος αποστάσεων.
Ολυμπιακή αναμέτρηση
Λίγους μήνες αργότερα, οι δύο ισχυρές μάρκες υποδημάτων θα είχαν την ευκαιρία να αναμετρηθούν μεταξύ τους στη μεγαλύτερη σκηνή όλων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Πραγματοποιήθηκαν την τελευταία ημέρα των αγώνων, και ο μαραθώνιος ανδρών και ο μαραθώνιος γυναικών ήταν γεγονότα που αναμένονταν με μεγάλη προσμονή. Στον πρώτο, ο σπουδαίος Eliud Kipchoge ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο του απέναντι σε φορμαρισμένους αθλητές της adidas, όπως ο Benson Kipruto, ενώ στον δεύτερο θα γινόταν μια αναμέτρηση μεταξύ του νέου κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ, Tigst Assefa, και της νικήτριας των μαραθωνίων του Λονδίνου και του Σικάγου το 2023, Sifan Hassan. Ήταν το Adizero Adios Pro Evo 1 εναντίον του Alphafly, με τα δύο παπούτσια να δοκιμάζονται σε μια απαιτητική διαδρομή ολυμπιακού μαραθωνίου που περιλάμβανε εκατοντάδες μέτρα ανάβασης και κατάβασης.
Ένας απροσδόκητος πρωταθλητής
Στο αγώνισμα των ανδρών, ένα ιδιαίτερα δύσκολο τμήμα ξεκίνησε γύρω στο 27ο χιλιόμετρο και συνεχίστηκε με κλίση 16% για περίπου ένα χιλιόμετρο, αλλά εδώ ήταν που ο τελικός νικητής του αγώνα απομακρύνθηκε. Ωστόσο, δεν ήταν ο Kipchoge ή ο Kipruto που ανέβηκε την πλαγιά εκείνη την ημέρα- ήταν ο Αιθίοπας εφεδρικός δρομέας Tamirat Tola, ο οποίος αγωνίστηκε μόνο μετά τον τραυματισμό του συμπατριώτη του, Sisay Lemma. Καθώς ο Tola έτρεχε μπροστά από την πρώτη ομάδα με το λευκό Adios Pro Evo 1 με το παχύ μαύρο λογότυπο με τις τρεις ρίγες στο πλάι, ο Kipchoge έμεινε εντελώς εκτός αγώνα και ο Kipruto υποχώρησε για να τερματίσει πάνω από μισό λεπτό πίσω στην τρίτη θέση. Ο Βέλγος δρομέας Bashir Abdi πήρε τη δεύτερη θέση με ένα άλλο παπούτσι με επένδυση άνθρακα, το Asics Metaspeed Edge Paris, αλλά ακόμη κι αυτός δεν ήταν ισάξιος με τον Tola, ο οποίος σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 2:06:26.
Μια δραματική επίδειξη ταχύτητας
Ενώ η κούρσα των ανδρών κερδήθηκε με σαφή διαφορά, η κούρσα των γυναικών δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά. Σε ένα ισχυρό πεδίο που περιλάμβανε τις τρεις φορές πρωταθλήτριες του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Hellen Obiri και Peres Jepchirchir, η πρώτη ομάδα περιείχε αρκετούς δρομείς στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, με τη Hassan να μένει στο πίσω μέρος για μεγάλο μέρος της απόστασης. Στο τελευταίο χιλιόμετρο, όμως, είχαν μείνει μόνο οι Obiri, Hassan και Assefa. Ο τερματισμός κατέληξε σε σπριντ και, ενώ ο Obiri δεν είχε τίποτα άλλο για ένα τόσο ανταγωνιστικό τέλος, ο Hassan και ο Assefa τα έδωσαν όλα στα τελευταία εκατό μέτρα, σχεδόν συγκρουόμενοι στη διαδικασία. Στο τέλος, η Hassan και το Alphafly της νίκησαν την Assefa και το Adizero Adios Pro Evo 1 της κατά μόλις τρία δευτερόλεπτα, αλλά και οι δύο γυναίκες τερμάτισαν μπροστά από το προηγούμενο Ολυμπιακό ρεκόρ σε μια δραματική επίδειξη της ταχύτητας που παράγουν τα παπούτσια τρεξίματος από ανθρακονήματα.
Μια σκληρή αντιπαλότητα και ένα ακόμη ρεκόρ
Αυτό το αξέχαστο δράμα ήταν το αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο του τρεξίματος αποστάσεων την προηγούμενη δεκαετία, με τη Nike να θέτει από νωρίς τα πρότυπα, αλλά σύντομα να την πιάνει και να την ισοφαρίζει η adidas χάρη στην καινοτομία της σειράς Adizero. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η αντιπαλότητα συνεχίστηκε και δεν άργησε να καταρριφθεί ένα ακόμη ρεκόρ από αθλητή της adidas. Ο Αιθίοπας δρομέας Yomif Kejelcha ήταν ο άνθρωπος που το έκανε, ολοκληρώνοντας τον ημιμαραθώνιο της Βαλένθια μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά από τον χρόνο του Jacob Kiplimo του 2021.
Οι τελευταίες καινοτομίες
Στα τέλη του 2024, η σειρά Adizero εξελίχθηκε για άλλη μια φορά με την ανακοίνωση των Adios Pro 4 και Evo SL. Το Pro 4 ήταν άλλο ένα μοντέλο που σχεδιάστηκε για αθλητές υψηλού επιπέδου για να σπάσουν ρεκόρ και διέθετε αρκετές αναβαθμίσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Όπως και το Pro Evo 1, διέθετε ένα μακρύ ροκάρισμα στο μπροστινό μέρος του ποδιού που ενθάρρυνε την προώθηση προς τα εμπρός και η ενδιάμεση σόλα του ήταν γεμάτη με αφρό Lightstrike Pro. Το καινοτόμο επάνω μέρος του αποτελούνταν από ένα "μονόδρομο τεντωμένο υφαντό πλέγμα... σε συνδυασμό με εσωτερικές ζώνες ασφάλισης για μια άνετη και ασφαλή αίσθηση όταν τρέχεις σε υψηλή ταχύτητα." Οι δρομείς μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από το βελτιωμένο κλείδωμα μέσω του ενημερωμένου συστήματος κορδονιών και την καλύτερη πρόσφυση που παρέχεται από τα προσεκτικά χαρτογραφημένα μοτίβα πρόσφυσης της εξωτερικής σόλας Lighttraxion. Ενώ το Pro 4 απευθυνόταν σε επαγγελματίες δρομείς, το Adizero Evo SL δημιουργήθηκε για ένα ευρύτερο κοινό, με αφρό Lightstrike Pro στη μεσαία σόλα και ένα αναπνεύσιμο μηχανικό πλέγμα στο πάνω μέρος. Αυτός ο συνδυασμός το κατέστησε το ελαφρύτερο από όλα τα παπούτσια προπόνησης της μάρκας και προσέφερε μια πιο προσιτή επιλογή σε casual δρομείς.
Αλλάζοντας το αθλητικό τοπίο
Ο κόσμος του τρεξίματος άλλαξε για πάντα όταν ο Haile Gebrselassie πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2008. Όχι μόνο έσπασε ένα φράγμα εκείνη την ημέρα, αλλά και τα υποδήματά του, ξεκινώντας μια περίοδο κυριαρχίας που ανακόπηκε μόνο από την εισαγωγή μιας επαναστατικής τεχνολογίας. Μετά από αρκετά χρόνια στη σκιά της πλάκας από ανθρακονήματα, η adidas αναδείχθηκε νικήτρια για άλλη μια φορά χάρη σε μια καινοτόμο διαδικασία ανάπτυξης που χειρίστηκε αυτή την τεχνολογία αιχμής με μοναδικούς και ευρηματικούς τρόπους. Το αποτέλεσμα ήταν μια άνευ προηγουμένου εποχή επιτυχίας για τα παπούτσια τρεξίματος Adizero της μάρκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανταγωνισμός με τις αντίπαλες μάρκες τα οδήγησε όλα σε επιτεύγματα ρεκόρ. Είτε πρόκειται για το Adios Pro, το Boston, το Takumi Sen ή το Adios Pro Evo, το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: απίστευτες επιδόσεις από εξαιρετικούς αθλητές με πρωτοποριακά παπούτσια.