SPORTSHOWROOM

Nike

Zoom Vomero 5

Ο νοσταλγικός lifestyle δρομέας της Nike αποκτά μοντέρνο επανασχεδιασμό.

Nike Zoom Vomero 5
© Nike

Ένα αξιόπιστο παπούτσι για τρέξιμο

Όταν η Nike λάνσαρε το πρώτο μοντέλο Vomero το 2006, κατασκευάστηκε για να είναι ένα παπούτσι τρεξίματος που θα μπορούσε να φορεθεί άνετα για μεγάλες αποστάσεις. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η σειρά Vomero είχε καθιερωθεί και θεωρούνταν μια αξιόπιστη επιλογή για όλα τα είδη δρομέων. Κάθε νέα επανάληψη έφτανε με ενημερωμένα χαρακτηριστικά, και το Zoom Vomero +5 του 2011 ήταν το πρώτο που περιείχε διπλές μονάδες Zoom Air στην ενδιάμεση σόλα, η μία εκ των οποίων βρισκόταν στο μπροστινό μέρος του ποδιού, ενώ η άλλη υποστήριζε τη φτέρνα. Αυτές χρησίμευαν για να κατανέμουν το βάρος του χρήστη και, περιτριγυρισμένες από μια γέμιση μαλακού αφρού Cushlon, έκαναν το Vomero 5 άνετο, ευέλικτο και ελαφρύ με μόλις 328 γραμμάρια. Το μέσο του πέλματος είχε επίσης αναδιαμορφωθεί ώστε να βοηθά ορισμένους τύπους δρομέων, ενώ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την παρακολούθηση μιας σειράς δεδομένων υγείας με τη χρήση της τεχνολογίας Nike+. Το Zoom Vomero +5 ήταν ένα επιτυχημένο παπούτσι στην εποχή του, αλλά, όπως και άλλα της σειράς, αντικαταστάθηκε σιγά σιγά από τα επόμενα μοντέλα. Ωστόσο, το Zoom Vomero 5 άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου, επιστρέφοντας πολλά χρόνια αργότερα χάρη σε μια αξιοσημείωτη συνεργασία και μια απροσδόκητη τάση της μόδας, αλλά τελικά λόγω του συναρπαστικού συνδυασμού στυλ και επιδόσεων.

© Nike

Ένας σημαντικός σχεδιαστής μόδας

Μέχρι το 2018, η σειρά Vomero βρισκόταν στο 14ο παπούτσι τρεξίματος, αλλά δεν είχαν ξεχάσει όλοι το Zoom Vomero 5. Ένας από αυτούς που θυμόταν με αγάπη την έκδοση του 2011 ήταν ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας και καλλιτέχνης Samuel Ross. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Ross είχε ήδη αναπτύξει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, καθώς είχε κάνει την πρακτική του στο ταλέντο της γενιάς που ήταν ο Virgil Abloh, έγινε ο πρώτος βοηθός του στο σχεδιασμό το 2012 και, μέσω αυτού, εργάστηκε σε έργα με τον Kanye West. Μετά από αρκετά χρόνια μάθησης από τον Abloh και τους δημιουργικούς συνεργάτες του, ο Ross δημιούργησε τη δική του μάρκα πολυτελών αθλητικών ειδών, την A-COLD-WALL*, το 2014, όταν ακόμα ήταν μόλις στα μέσα της δεκαετίας των 20. Στα χρόνια που ακολούθησαν, είχε άμεσο αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας, καθώς έγινε πολυβραβευμένος σχεδιαστής και ανέπτυξε τη φήμη του για τη δημιουργία καινοτόμων ενδυμάτων και άλλων wearables. Με τον καιρό, τον αναζήτησε η Nike, η μάρκα που ήθελε να διδαχθεί από την προοδευτική δημιουργικότητά του. Άρχισαν να συνεργάζονται το 2017, φτιάχνοντας αρχικά μια απογυμνωμένη έκδοση του Air Force 1 που βελτίωσε την εμφάνιση του αρχικού μοντέλου, σεβόμενη παράλληλα τα βασικά του στοιχεία. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, μετά την επιτυχία της πρώτης τους συνεργασίας, οι δύο τους ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους, αλλά αυτή τη φορά, αντί να επιλέξουν ένα από τα σύμβολα όλων των εποχών της Nike, ο Ross αποφάσισε να επιλέξει μια πολύ πιο διακριτική επιλογή: το Zoom Vomero 5.

© A-COLD-WALL*

Εξισορρόπηση της λειτουργίας και της φόρμας

Η επιλογή του Ross βασίστηκε στο γεγονός ότι είδε την εποχή του αρχικού Vomero 5 ως μια εποχή όπου οι νέες καινοτομίες εμφανίζονταν στο εξωτερικό ενός παπουτσιού. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να χειριστεί αυτά τα εξωτερικά εξαρτήματα με τρόπο που εξανθρωπίζει το σχέδιο και εξυψώνει την τεχνολογία του. Πέρασε πολλούς μήνες τελειοποιώντας τη δική του εκδοχή της σιλουέτας του 2011, κινούμενος από ένα σημείο εκκίνησης με απλές σκανδαλιστικές λέξεις, μέσω σκίτσων και πρωτοτύπων μέχρι το τελικό προϊόν. Για τον Ross, το χρώμα και η υφή του παπουτσιού ήταν εξίσου σημαντικά με τη λειτουργία του, και, για να διασφαλίσει ότι είχε τη σωστή ισορροπία χρησιμότητας και φόρμας, πέρασε 18 μήνες συνθέτοντας την τονική του σύνθεση και τα συγκεκριμένα υλικά από τα οποία θα κατασκευαζόταν.

Ριζικές προσθήκες

Το ολοκληρωμένο Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 διατήρησε τα τεχνικά στοιχεία του πρωτότυπου, αλλά είχε μια συνολική εμφάνιση, η οποία ήταν επηρεασμένη από το ενδιαφέρον του Ross για τη βιομηχανική και τη μπρουταλιστική αρχιτεκτονική. Παράλληλα με πολλά κλασικά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε τις δικές του μοναδικές πινελιές, όπως ένα θερμοευαίσθητο ιαπωνικό νάιλον που χρησιμοποίησε ως βασικό στρώμα του επάνω μέρους. Μια από τις πιο ριζοσπαστικές προσθήκες του ήταν το μεγάλο γλυπτό κομμάτι στη φτέρνα, το οποίο έσπρωξε τα όρια της συνεργασίας και δίχασε τη γνώμη των οπαδών. Ενώ πολλοί λάτρεψαν την παράξενη καλλιτεχνική διάθεση της εκκεντρικής κατασκευής, άλλοι αισθάνθηκαν το αντίθετο, κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να την αφαιρέσουν εντελώς από το παπούτσι.

© A-COLD-WALL*

Εξανθρωπισμός του Vomero 5

Οι προθέσεις του Ross με το A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 ξεπερνούσαν όμως την απλή αισθητική- ήθελε επίσης να δελεάσει τον χρήστη να εξετάσει και να εκτιμήσει τα συγκεκριμένα υλικά του παπουτσιού, όχι απλώς το προϊόν στο σύνολό του. Αυτό το κατάφερε με το να παραιτηθεί από την εφαρμογή των επιφανειακών επεξεργασιών PU και UV που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν για την προστασία των πλαστικών και ελαστικών τμημάτων του εξωτερικού από τον αποχρωματισμό και τη γήρανση. Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκε το φράγμα μεταξύ του παπουτσιού και των περιβαλλοντικών φαινομένων που θα μπορούσαν να το επηρεάσουν, εξανθρωπίζοντάς το κατά κάποιο τρόπο, επιτρέποντας στο εξωτερικό να αποχρωματιστεί και να γεράσει φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Ο Ross πίστευε ότι έτσι ο χρήστης θα γινόταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του παπουτσιού, καθώς οι συμπεριφορές και οι ενέργειές του θα επηρέαζαν τη διαδικασία γήρανσής του και συνεπώς την αισθητική του εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ζευγάρι Zoom Vomero 5 θα εξελισσόταν οργανικά και θα αποκτούσε το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, στενά συνδεδεμένο με τη ζωή του χρήστη. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού με το παπούτσι θα έδινε στον ιδιοκτήτη μια εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο τα καθημερινά μας ρούχα φθείρονται καθώς τα φοράμε, τονίζοντας έτσι την ανάγκη τα πράγματα που καταναλώνουμε να συνδέονται περισσότερο με τις φυσικές διαδικασίες του κόσμου, ώστε να μην έχουν τόσο αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

© A-COLD-WALL*

HUMAN.FORM.STRUCTURE

Ο Ross τοποθέτησε το Vomero 5 στο κέντρο μιας ευρύτερης συλλογής ενδυμάτων της ACW* με τίτλο HUMAN.FORM.STRUCTURE, η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα έκθεσης και μεταμόρφωσης των φυσικών αντικειμένων με την πάροδο του χρόνου ως αφετηρία για μια βαθύτερη εξέταση της γήρανσης και της εξατομίκευσης. Μεταξύ της συλλογής υπήρχαν δύο συνεργατικοί χρωματισμοί: το Onyx, το οποίο ήταν μια κομψή αμιγώς μαύρη έκδοση με γυαλιστερό swoosh, και το Clay, του οποίου το λευκό και το Sail εξωτερικά έρχονταν σε αντίθεση με το καφέ εσωτερικό του. Και τα δύο ήταν διακοσμημένα με εκλεπτυσμένα εφέ επωνυμίας, όπως ένα μοτίβο ACW* στο πλευρικό δάχτυλο, αταίριαστα διπλά λογότυπα που αποτυπώθηκαν ελαφρά στο κομμάτι της φτέρνας και λευκό κείμενο τυπωμένο στην εσωτερική σόλα που έγραφε "A-COLD-WALL* Presented By Samuel Ross".

© A-COLD-WALL*

Μια εξερεύνηση του χρώματος

Η επιτυχία αυτών των πρώτων Nike x A-COLD-WALL* Vomero 5 οδήγησε τις μάρκες να δημιουργήσουν δύο ακόμη χρωματικές επιλογές το 2019. Αν και ο βασικός σχεδιασμός ήταν ο ίδιος με τα παπούτσια του 2018, ο Ross καινοτόμησε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τη σιλουέτα για να εξερευνήσει τη φύση του χρώματος. Για να γίνει αυτό, η ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού της ACW* συνεργάστηκε με εξειδικευμένες εγκαταστάσεις βαφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία για την παραγωγή εξατομικευμένων παλετών χρωμάτων. Στη συνέχεια, οι τεχνικοί ολοκλήρωσαν τη χειροποίητη επεξεργασία βυθίζοντας κάθε παπούτσι σε μια δεξαμενή με τη βαφή, πριν εφαρμόσουν μια πλαστικοποίηση πολυουρεθάνης σε ορισμένα στοιχεία που θα προκαλούσαν διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του χρώματος στο εξωτερικό. Τα σχέδια που προέκυψαν εμφάνισαν μια ισχυρή τονική ένταση και ένα εκπληκτικό βάθος χρώματος, δίνοντας στο Nike Vomero 5 ένα εντελώς νέο επίπεδο πολυπλοκότητας και στυλ. Χάρη σε αυτή την τεχνική, τα μεμονωμένα ζευγάρια είχαν το δικό τους μοναδικό φινίρισμα, καθώς η βαφή έβγαινε διαφορετικά σε κάθε παπούτσι, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα ζευγάρι δεν ήταν ακριβώς ίδιο.

© A-COLD-WALL*

Τολμηροί χρωματισμοί

Ένα από τα σχέδια που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία ήταν το Solarised colorway - ένα αθλητικό παπούτσι με ένα τολμηρό τονικό μοτίβο βιομηχανικών αποχρώσεων, όπως σκουριά, πηλός, ελεφαντόδοντο και χαλκός, που αντανακλά τα γνωστά θέματα της ACW* για τα μέταλλα και τα ορυκτά. Το άλλο ήταν γνωστό ως Redox και περιείχε ένα πολύ πιο ζωντανό χρωματικό σχέδιο από βυσσινί, βερμιλλί και απαλό ροζ. Στον ιστότοπο της μάρκας, και τα δύο παρουσιάζονταν μαζί με αρχιτεκτονικές εικόνες που έδειχναν τις ρίζες των σχεδιαστικών επιρροών του Ross. Εκεί εμφανίστηκε επίσης και μια τρίτη χρωματική εκδοχή, αυτή σε House Blue, η οποία παρουσίαζε μια νέα εκδήλωση αυτού του χαρακτηριστικού τόνου της ACW*. Δυστυχώς για τους οπαδούς της σειράς, αυτό το παπούτσι δεν κυκλοφόρησε ποτέ και, προς το παρόν, παραμένει ένα απλό πρωτότυπο στον εκτεταμένο back catalogue του Ross.

© A-COLD-WALL*

Μια γενική έκδοση

Το Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 εκτόξευσε το δρομέα της κληρονομιάς στο προσκήνιο του στυλ και της μόδας, αποδεικνύοντας ότι μπορούσε να επιτύχει τη σύγχρονη επιτυχία, και η Nike άρχισε σύντομα να εργάζεται για τη γενική κυκλοφορία του αθλητικού παπουτσιού. Αυτή ήρθε το 2019 με δύο μονόχρωμες εκδόσεις, τις οποίες σύντομα ακολούθησαν αρκετές χρωματικές εκδόσεις με πιο ζωηρούς τόνους, όπως το Racer Blue και το Electric Green, καθώς και μια Bright Crimson έκδοση που κυκλοφόρησε το 2020. Αυτές επέστρεψαν στο αρχικό πλαίσιο σχεδιασμού, αποδεικνύοντας ότι ήταν απίστευτα δημοφιλείς μετά το hype που είχε περιβάλει τη συνεργασία ACW*. Η φήμη τους ενισχύθηκε επίσης από την εμφάνιση του σημαίνοντος Καναδού ράπερ Drake, ο οποίος εμφανίστηκε απροσδόκητα στο Παρίσι στο σκέλος της περιοδείας του Assassination Vacation Tour 2019 με ένα προσαρμοσμένο μαύρο ζευγάρι με εντυπωσιακές πορτοκαλοκόκκινες πινελιές.

Η δεύτερη επιστροφή

Μετά από αυτό, τα πράγματα ησύχασαν για το Vomero 5, αφήνοντας τους οπαδούς να αναρωτιούνται αν η επιστροφή του ήταν απλώς προσωρινή. Αυτή τη φορά, όμως, η αναμονή ήταν πολύ μικρότερη, καθώς η σιλουέτα επέστρεψε με τους χρωματισμούς Oatmeal και Cobblestone το 2022. Και τα δύο είχαν την εκλεκτική εμφάνιση του πρωτότυπου, με μια σειρά υλικών να δημιουργούν δυναμικά μοτίβα στο επάνω μέρος. Τα υφάσματα από πλέγμα στο μπροστινό μέρος του πέλματος, στον αστράγαλο και στη γλώσσα με τις γάζες έκαναν ολόκληρο το παπούτσι εξαιρετικά διαπνέον, το συνθετικό δέρμα και το σουέτ του έδιναν μια premium αίσθηση και οι ραβδωτές πινελιές στα πλευρά του έδιναν μια φουτουριστική αλλά σπορ εμφάνιση. Ένας υποστηρικτικός κλωβός TPU διαμορφωμένος σε κυψελοειδές μοτίβο παρείχε δομή γύρω από τη φτέρνα, ενώ περισσότερες ζώνες TPU στο κάτω μέρος υποστήριζαν την καμάρα του ποδιού. Για πρόσθετη λάμψη, οι αντανακλαστικές αντανακλάσεις 3M απλώθηκαν σε όλο το επάνω μέρος και οι πάτοι έφεραν έναν φόρο τιμής στον συνιδρυτή της Nike Bill Bowerman μέσω μιας vintage εκτύπωσης του θρυλικού σχεδιαστή παπουτσιών. Ο σχεδιασμός του Bowerman με το πέλμα βάφλας έκανε επίσης την εμφάνισή του στην ελαφριά εξωτερική σόλα από καουτσούκ, παρέχοντας εξαιρετική πρόσφυση χωρίς να προσθέτει υπερβολικό όγκο και τιμώντας την κληρονομιά τρεξίματος της Nike και της σειράς Vomero.

© Nike

Μια εκπληκτική γκάμα σχεδίων

Αυτά τα αθλητικά παπούτσια σηματοδότησαν μια πραγματική πολιτιστική αναγέννηση για το Nike Zoom Vomero 5, καθώς προηγήθηκαν μιας πληθώρας νέων χρωμάτων το 2023. Μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, η σιλουέτα είχε γίνει ένα αγαπημένο αγαπημένο μοντέλο των οπαδών τόσο της δρομικής κοινότητας όσο και των περιστασιακών χρηστών, με μια ποικιλία σχεδίων που μπορούσαν να καλύψουν σχεδόν κάθε προτίμηση. Ορισμένα, όπως το Supersonic, το Wolf Grey και το Photon Dust, έρχονταν σε κομψά ουδέτερα χρώματα, ενώ άλλα, όπως το Olive Flak, ήταν διακοσμημένα με ζωηρές αποχρώσεις. Ένα άλλο Vomero 5 με το παρατσούκλι Timeless ενσωμάτωσε χαρακτηριστικά του Nike Dunk στον υβριδικό σχεδιασμό του, αλλά ίσως η πιο εντυπωσιακή απόχρωση από όλες αυτές που κυκλοφόρησαν το 2023 ήταν το Doernbecher Vomero 5 που σχεδίασε ο Jaren Heacock.ο Jaren, ασθενής του διάσημου νοσοκομείου παίδων στο Πόρτλαντ, με το οποίο η Nike συνεργάζεται από το 2004, κάλυψε το παπούτσι του με εντυπωσιακές αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου, ενώ του έδωσε επίσης ένα επάνω μέρος με Velcro που μπορούσε να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας τη συλλογή από εναλλάξιμα μπαλώματα που παρέχεται μαζί του.

© Nike

Καλός συγχρονισμός

Μέχρι το 2024, ήταν ξεκάθαρο ότι το Vomero 5 είχε επιστρέψει για τα καλά, καθώς η Nike συνέχισε να κυκλοφορεί όλο και περισσότερες αποχρώσεις του αναγεννημένου εικονιδίου της. Αυτή η ανανεωμένη επιτυχία οφειλόταν εν μέρει στην καλλιτεχνική συνεργασία του Samuel Ross, αλλά ήταν επίσης αποτέλεσμα της καλής χρονικής συγκυρίας. Οι αρχές της δεκαετίας του 2020 ήταν μια εποχή που τα παλιομοδίτικα αθλητικά παπούτσια είχαν έρθει στη μόδα, με τα μέλη της γενιάς Z ειδικότερα να αναπτύσσουν μια συμπάθεια για τα νοσταλγικά ρούχα. Παρόλο που ήταν λίγο πάνω από μια δεκαετία, το throwback αθλητικό στυλ του Vomero 5, το οποίο θύμιζε αισθητική της δεκαετίας του '90, ταίριαζε απόλυτα με αυτή την τάση. Η τεχνολογία επιδόσεών του ήταν επίσης αρκετά σύγχρονη ώστε να είναι άνετη και υποστηρικτική, τόσο ως αθλητικό παπούτσι lifestyle όσο και ως προπονητής τρεξίματος. Στην πραγματικότητα, επαινέθηκε ευρέως γι' αυτό, με ορισμένους λάτρεις των αθλητικών παπουτσιών να το χαρακτηρίζουν ως το πιο άνετο από όλα τα σχέδια της Nike.

© Nike

Ένα απίστευτο ταξίδι

Από το ξεκίνημά του ως ένα αξιόπιστο αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο μέχρι το να γίνει ένα περιζήτητο αντικείμενο μόδας, το Vomero 5 έχει διανύσει ένα αξιοσημείωτο ταξίδι. Οι οπαδοί του πρωτότυπου μπορεί να υπέθεσαν ότι δεν θα το έβλεπαν ποτέ να επιστρέφει, αλλά η σαγηνευτική αισθητική του τράβηξε την προσοχή ενός από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές της εποχής του για να το επαναφέρει στο προσκήνιο. Δεν αρκέστηκε να κάνει μόνο μια επιστροφή, ο κλασικός δρομέας επέστρεψε και πάλι χάρη στο νοσταλγικό του στυλ και τα αξιόπιστα χαρακτηριστικά επιδόσεων. Σήμερα, το ανανεωμένο Zoom Vomero 5 παραμένει τόσο δημοφιλές όσο ποτέ και έχει καθιερωθεί πλήρως ως βασικό στοιχείο του τεράστιου καταλόγου των εμβληματικών σιλουετών της Nike.

Read more

Το SPORTSHOWROOM χρησιμοποιεί cookies. Σχετικά με την πολιτική μας για τα cookies.

Να συνεχίσει

Επέλεξε τη χώρα σου

Ευρώπη

Αμερικής

Ασία-Ειρηνικός

Αφρική

μέση Ανατολή