Nike
React
Μια νέα γενιά αφρώδους απορρόφησης.
Μια ιστορία αριστείας στην αντικραδασμική προστασία
Η Nike επικεντρωνόταν πάντα στην παραγωγή παπουτσιών με εξαιρετική αντικραδασμική προστασία. Οι ιδρυτές της μάρκας, Bill Bowerman και Phil Knight, ήταν και οι δύο ενθουσιώδεις δρομείς στην εποχή τους, οπότε γνώριζαν τη σημασία των παπουτσιών που παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Στις αρχές της εταιρείας, ο Bowerman συνειδητοποίησε πόσο πολύτιμος ήταν ο αφρός ως υλικό απορρόφησης, εισάγοντας τον στο Nike Cortez και στο Nike Waffle Racer. Στη συνέχεια, παρέμεινε σημαντικό μέρος των σχεδίων τους μαζί με την τεχνολογία Air της Nike. Στη συνέχεια, μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες καινοτομίας, εφευρέθηκε ένα νέο είδος αφρού που άλλαξε τις αντιλήψεις μας για το τι μπορεί να κάνει η αντικραδασμική προστασία των παπουτσιών. Αυτό το επαναστατικό υλικό ονομάστηκε Nike React.
Η ανάπτυξη του αφρού
Καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνολογίες αφρού, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920, όταν νέες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για να δουλέψουν το καουτσούκ σε μια δομή γεμάτη με χιλιάδες μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα, δίνοντάς του μια μαλακή, σπογγώδη αίσθηση. Αυτές οι μέθοδοι εξελίχθηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1900 και τελικά έφτασαν στα παπούτσια. Τα υλικά αυτά ήταν ευέλικτα και μπορούσαν να διαμορφωθούν σε διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με τη χρήση. Ενώ ορισμένοι αφροί έχουν ελαφριές, αναπνέουσες ιδιότητες που είναι ιδανικές για χρήση σε επάνω μέρη, άλλοι προσφέρουν υποστήριξη και ανθεκτικότητα, καθιστώντας τους καλύτερους για ενδιάμεσους πάτους. Ένας τέτοιος αφρός είναι το EVA (οξικό αιθυλένιο-βινύλιο), και αυτό το υλικό πρόσθεσε ο Bowerman στα σχέδιά του στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Μια ανυπέρβλητη πρόκληση
Έκτοτε, ανακαλύφθηκαν νέες διαδικασίες για την κατασκευή υλικών, όπως το TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη) - ένας πιο ανθεκτικός αφρός που είναι επίσης εξαιρετικά εύκαμπτος. Ωστόσο, η κύρια πρόκληση για τους επιστήμονες υποδηματοποιούς ήταν πάντα να κατασκευάσουν έναν αφρό που να έχει το πλήρες φάσμα των ιδιοτήτων που θα ήθελε ένας αθλητής σε ένα παπούτσι προπόνησης. Αυτό ίσχυε για τον προκάτοχο του αφρού React της Nike, το Lunarlon. Κάνοντας το ντεμπούτο του το 2008, αποδείχθηκε μια δημοφιλής βελτίωση των προηγούμενων σχεδίων αφρού EVA, παρέχοντας καλή υποστήριξη και απορρόφηση των κραδασμών παράλληλα με μαλακή αντικραδασμική προστασία και αναπήδηση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε αναβάθμιση σε σχέση με τους προηγούμενους αφρούς, υπήρχαν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Το Lunarlon έπρεπε να ενισχυθεί από ένα υποστηρικτικό στρώμα, το οποίο τελικά μείωσε την αποτελεσματικότητά του προσθέτοντας βάρος, μειώνοντας την ευελιξία και περιορίζοντας την ικανότητά του να παρέχει επιστροφή ενέργειας - ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα ενός παπουτσιού να μειώνει την ποσότητα ενέργειας που χάνεται μέσω της σόλας του καθώς το πόδι κυλάει σε κάθε βήμα. Όσο υψηλότερη είναι η επιστροφή ενέργειας, τόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να διανύσει ο χρήστης χωρίς να δαπανήσει πολλή ενέργεια, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο χαρακτηριστικό σε αθλήματα όπως το μπάσκετ και το τρέξιμο. Εάν μπορούσε να αφαιρεθεί η ανάγκη για αυτό το υποστηρικτικό στρώμα, θα ήταν δυνατό να κατασκευαστεί ένα αφρώδες μαξιλάρι που θα ήταν ακόμη πιο ελαφρύ και θα επέστρεφε περισσότερη ενέργεια.
Καθώς ερχόταν η δεκαετία του 2010, οι εταιρείες άρχισαν να εργάζονται περισσότερο για την επιστροφή ενέργειας, αλλά πάντα υπήρχαν προβλήματα εξισορρόπησης των πλεονεκτημάτων μιας σόλας αφρού - αν ο αφρός σας παρείχε καλή απορρόφηση, δεν είχε επιστροφή ενέργειας, και αν ο αφρός σας ήταν ανθεκτικός, ήταν επίσης βαρύς. Οι αθλητές δεν μπορούσαν ποτέ να έχουν όλα τα ιδανικά χαρακτηριστικά σε ένα παπούτσι, οπότε έπρεπε πάντα να κάνουν κάποιες θυσίες στην απόδοση. Ωστόσο, όλα αυτά επρόκειτο να αλλάξουν, καθώς η Nike ανέλαβε την πρόκληση της δημιουργίας ενός παπουτσιού που θα ήταν ελαφρύ και ανθεκτικό, αλλά το οποίο θα είχε επίσης εξαιρετική επιστροφή ενέργειας και κορυφαίας ποιότητας αντικραδασμική προστασία.
Σπάζοντας το καλούπι
Για να κατασκευάσει ένα τόσο φιλόδοξο κομμάτι εξοπλισμού, η Nike απευθύνθηκε στην ομάδα του εργαστηρίου αθλητικών ερευνών της. Αυτή η ταλαντούχα ομάδα επιστημόνων και μηχανικών έπιασε δουλειά, δοκιμάζοντας εκατοντάδες συνδυασμούς υλικών και τεχνικών επεξεργασίας μέχρι να βρουν το τέλειο μείγμα. Όπως και με το Lunarlon, έφεραν σε επαφή δύο διαφορετικά πολυμερή, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας ένα μείγμα θερμοπλαστικών ελαστομερών (TPE) και EVA για να δημιουργήσουν ένα νέο συνθετικό αφρώδες καουτσούκ. Μετά από πάνω από 2000 ώρες χρήσης και πολλές προσαρμογές, συνειδητοποίησαν ότι είχαν βρει κάτι ξεχωριστό, καθώς ο αφρός διατηρούσε την αντοχή και την απαλότητά του, ακόμη και μετά από πολύωρες δοκιμές σε μηχανήματα. Για πρώτη φορά, η Nike είχε σχεδιάσει ένα σύστημα απορρόφησης που συγκέντρωνε τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά: απόκριση, ανθεκτικότητα, απαλότητα και ελαφρότητα. Η μάρκα το ονόμασε "React" για να αντανακλά το πόσο γρήγορα ο αφρός επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα μετά την απομάκρυνση του ποδιού από αυτό, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη επιστροφή ενέργειας.
Πρώιμες εγκρίσεις
Τα πρώτα παπούτσια που περιείχαν αυτόν τον αξιοσημείωτο νέο αφρό κατασκευάστηκαν και τα δύο για το μπάσκετ, επιτρέποντας στους παίκτες να χρησιμοποιούν την υψηλή επιστροφή ενέργειας που προσφέρει για να κινούνται γρήγορα και να πηδούν πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα λαμβάνουν καλύτερη προστασία από τις συγκρούσεις. Το React Hyperdunk 2017 Flyknit έκανε την αρχή. Φορέθηκε από τον σπουδαίο Draymond Green των Golden State Warriors του Σαν Φρανσίσκο καθ' όλη τη διάρκεια της νικηφόρας εκστρατείας της ομάδας του στους τελικούς του NBA το 2017. Στο ρόλο του ως power forward, ο Green ήταν απίστευτα ευέλικτος, καθιστώντας τον τον τέλειο παίκτη για να παρουσιάσει το εξίσου προσαρμοστικό νέο υλικό της Nike. Ένας άλλος πάουερ φόργουορντ, ο Μπλέικ Γκρίφιν των LA Clippers, επιλέχθηκε για να φορέσει το δεύτερο παπούτσι React, το Jordan Super.Fly 2017. Και οι δύο παίκτες λάτρεψαν τα παπούτσια, με τον Griffin να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την ελευθερία κινήσεων που μπορούσε να επιτύχει, ενώ παράλληλα λάμβανε αντικραδασμική προστασία και πρόσφυση. Αυτή ήταν η ιδανική αντίδραση για τους σχεδιαστές της Nike, οι οποίοι είχαν φτιάξει το παπούτσι για να διευκολύνουν την καλύτερη κίνηση σε όλο το γήπεδο. Τα προηγούμενα παπούτσια μπάσκετ συχνά απευθύνονταν σε διαφορετικούς τύπους παικτών που εργάζονταν σε διαφορετικές θέσεις, αλλά η τεχνολογία React σήμαινε ότι αυτά τα δύο μπορούσαν να φορεθούν από διάφορα είδη παικτών, υποστηρίζοντας μια σειρά από σωματότυπους και στυλ παιχνιδιού.
Δρομείς React
Μετά την επιτυχία αυτών των αρχικών σχεδίων, το React εισήχθη στο τμήμα τρεξίματος της Nike, όπου έγινε περαιτέρω έρευνα και δοκιμές για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητές του. Επικεφαλής του έργου ήταν ο διευθυντής του τμήματος προηγμένων υποδημάτων της Nike Running, Ernest Kim, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα παπούτσι που θα κάλυπτε τις ανάγκες κάθε είδους δρομέα. Έχοντας δει την επιτυχία των αθλητικών παπουτσιών μπάσκετ με αφρό React, ήξερε ότι και το νέο του παπούτσι θα έπρεπε να περιέχει την τεχνολογία React, αλλά ενώ τα Hyperdunk και Super.Fly είχαν εγκλωβίσει τον αφρό, ήθελε να τον απελευθερώσει ώστε να είναι το μοναδικό στοιχείο κάτω από το πόδι του δρομέα. Για να τον διαμορφώσουν στο καλύτερο σχήμα και μέγεθος γι' αυτό, οι ερευνητές της Nike συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που κινούνταν οι αθλητές καθώς έτρεχαν, καθώς και με το πώς και πού συνδέονταν τα πόδια τους με το δάπεδο, ώστε να καταλάβουν πού χρειαζόταν περισσότερο η υποστηρικτική απορρόφηση και η πρόσφυση. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιούργησαν χάρτες πίεσης του ποδιού από τους οποίους κατασκεύασαν μια αντίστοιχη σόλα από αφρό React για να παρέχει τη βέλτιστη υποστήριξη και απορρόφηση στα πιο σημαντικά σημεία.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα
Το πρώτο παπούτσι τρεξίματος που περιείχε αυτή τη σόλα ήταν το Epic React Flyknit. Για να διαπιστώσει πόσο καλή ήταν σε σύγκριση με τους προηγούμενους αφρούς της Nike, ο Kim την έβαλε σε δοκιμασία ενάντια σε παπούτσια με μαξιλαράκια Lunarlon. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Ο αφρός React όχι μόνο ήταν 11% πιο μαλακός και 13% πιο ενεργητικός από τον προκάτοχό του, αλλά ήταν επίσης 30% ελαφρύτερος από τα συγκριτικά σχέδια και πολύ πιο ευαίσθητος επίσης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, άλλες μελέτες έδειξαν ότι ήταν εκπληκτικά ανθεκτικός σε σύγκριση με άλλους αφρούς, με τους αθλητές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 20% περισσότερο τον αφρό Nike React, καθιστώντας τον τον πιο μακράς διάρκειας. Ορισμένοι από τους δρομείς της δοκιμής το λάτρεψαν τόσο πολύ που τους έκανε να θέλουν να τρέχουν περισσότερο. Ο ίδιος ο Kim θαύμασε το πώς ο αφρός React βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα υλικά της μάρκας σε κάθε πτυχή, όχι μόνο σε έναν ή δύο τομείς - ένα απίστευτο επίτευγμα. Αυτές οι μελέτες παρείχαν στη Nike αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του React και δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης πριν από την κυκλοφορία του Epic React Flyknit. Παρουσίαζε ένα καλούπι ποδιού που καθόταν πάνω σε ένα στρώμα αφρού πάνω σε ένα μαξιλάρι με ελατήρια από κάτω, τονίζοντας την απαλότητα και την αναπήδηση του παπουτσιού. Κάτω από την εικόνα υπήρχε μια λεζάντα που έγραφε "Η έμπνευση για μια καινοτομία στο τρέξιμο που αισθάνεται έτσι (χωρίς στην πραγματικότητα να μοιάζει έτσι)". Το πρωτοποριακό παπούτσι Nike Epic React Flyknit κυκλοφόρησε στις 22 Φεβρουαρίου 2018.
Με τον πρώτο δρομέα React foam, η Nike είχε ανεβάσει τον πήχη για τα αθλητικά παπούτσια τρεξίματος επιδόσεων, θέτοντας νέα πρότυπα για όλα τα υπόλοιπα της κατηγορίας. Όπως πάντα, η μάρκα συνέχισε να καινοτομεί για να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο αφρός. Το 2019, αυτό οδήγησε στην κυκλοφορία του Nike React Infinity Run, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για να μειώσει τη συχνότητα των τραυματισμών που σχετίζονται με το τρέξιμο. Χρησιμοποίησε μια παχιά σόλα που περιείχε 24% περισσότερο αφρό React από το Epic React Flyknit 2 και διαμορφώθηκε σε σχήμα που μοιάζει με ροκφόρ. Αυτό προωθούσε την ευκολότερη κίνηση του ποδιού και παρήγαγε μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός στο βάδισμα του δρομέα που τον προωθούσε. Είχε επίσης ως στόχο να περιορίσει τον πρηνισμό - τη φυσική κίνηση κύλισης του ποδιού από τη μία πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια της κίνησης, η οποία λέγεται ότι προκαλεί τραυματισμούς. Η Nike ήθελε να δει πόσο αποτελεσματική ήταν η νέα σχεδίαση, οπότε ο Matt Nurse, αντιπρόεδρος του εργαστηρίου αθλητικών ερευνών της Nike, συνεργάστηκε με τον Dr. Michael Ryan από το Ίδρυμα Αθλητιατρικών Ερευνών της Βρετανικής Κολομβίας για να συγκρίνουν το Infinity Run με ένα άλλο παπούτσι τρεξίματος της Nike που είχε κατασκευαστεί για να παρέχει εξαιρετικό έλεγχο της κίνησης, το Nike Air Zoom Structure 22. 226 άνδρες και γυναίκες δρομείς ανέλαβαν ένα πρόγραμμα προπόνησης 12 εβδομάδων, στο τέλος του οποίου έτρεξαν έναν ημιμαραθώνιο. Οι μισοί φορούσαν το Infinity και οι άλλοι μισοί το Structure. Τα αποτελέσματα βγήκαν υπέρ του παπουτσιού με τον αφρό React, του οποίου το ποσοστό τραυματισμών ήταν 52% χαμηλότερο από αυτό του Structure. Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη διαφορά που έδειξε πόσο καλός είναι ο αφρός React.
Υποστήριξη για τον αθλητικό κόσμο
Φυσικά, η Nike ήθελε να προχωρήσει με νέα σχέδια React και τα χρόνια που ακολούθησαν αυτή τη μελέτη, η σειρά επεκτάθηκε και σε άλλα αθλήματα όπως το γκολφ, το skateboarding, το ποδόσφαιρο και το τένις. Εξακολουθούσε να παραμένει ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων μπάσκετ και τρεξίματος, καθώς προστέθηκε σε βασικά μοντέλα και των δύο αθλημάτων, όπως το Jordan 1 και το Pegasus. Η ανθεκτική, ελαφριά αντικραδασμική του προστασία το έκανε ιδανικό για χρήση στα μοντέλα trail-running της σειράς, βοηθώντας τους δρομείς κατά τη μετάβαση μεταξύ των τύπων επιφανειών. Το διάσημο παπούτσι γυμναστικής της Nike, το Metcon, έχει επωφεληθεί επίσης από τον αφρό React, ο οποίος εμφανίζεται στο React Metcon Turbo, όπου προσθέτει στην ικανότητα του παπουτσιού να εξισορροπεί την αντικραδασμική αντικραδασμική προστασία με τη σταθερότητα και τη στήριξη. Έχει επίσης ενσωματωθεί σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια της Nike, όπως το Air Force 1 React και το Fontanka. Έχει συνδυαστεί ακόμη και με το διάσημο σύστημα αντικραδασμικής απορρόφησης Air στο Nike Air Max 270 React. Σχέδια όπως αυτό αναδεικνύουν την επιθυμία της Nike να κατασκευάζει άνετα παπούτσια για καθημερινή χρήση, καθώς και υποστηρικτικά υποδήματα επιδόσεων. Σε κανένα παπούτσι αυτός ο στόχος δεν ήταν πιο ξεκάθαρος από το React Element 87, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Sportswear Innovation Designer Daryl Matthews. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από πραγματικούς αθλητές, ο Matthews δημιούργησε ένα παπούτσι με γνώμονα την απόδοση, του οποίου οι τεχνικές πτυχές του έδωσαν επίσης μια μοναδική εμφάνιση που το έκανε να έχει απίστευτα καλή υποδοχή κατά την κυκλοφορία του. Ακολούθησε ένα παρόμοιο μοντέλο με την ονομασία React Element 55, το οποίο είχε αρκετές παραλλαγές του 87. Αυτές οι αλλαγές έκαναν το 55 περισσότερο ένα lifestyle σχέδιο, αλλά δεν ήταν λιγότερο δημοφιλές από το 87.
Η αρχή μιας νέας εποχής
Λίγα μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου παπουτσιού Nike React, υπήρξαν ήδη δεκάδες μοντέλα που περιείχαν αυτό το επαναστατικό νέο υλικό. Προέκυψε μέσα από πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη που έσπρωξε τα όρια του τι ήταν δυνατό να γίνει με την αφρώδη αντικραδασμική προστασία και παρήγαγε κάτι που έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς για τα παπούτσια επιδόσεων. Με το React ανάμεσα στα υλικά της, η Nike μπόρεσε να προσφέρει για πρώτη φορά παπούτσια προπόνησης που συνδύαζαν ανθεκτικότητα, επιστροφή ενέργειας, απαλότητα και ελαφρότητα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι δρομείς είχαν τη σιγουριά ότι οι τραυματισμοί θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανοί. Πέρα από τον αθλητικό κόσμο, υποστήριξε επίσης όσους επέλεξαν τα μοντέλα React ως αντικείμενο μόδας, παρέχοντας ένα άνετο παπούτσι που δείχνει επίσης υπέροχο. Αυτή η απίστευτη ιστορία είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού του αφρού React και είναι πιθανό ότι ο νεότερος αφρός της Nike θα μαλακώνει τα βήματα για πολύ καιρό ακόμα.